Γάζα: Αντιδράσεις για το χτύπημα στην Τζαμπάλια

Γάζα: Αντιδράσεις για το χτύπημα στην Τζαμπάλια

Πολλές δεκάδες νεκροί από δύο ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στις 26 ημέρες των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις φονικές επιδρομές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα διεθνούς κατακραυγής και διπλωματικών αντιδράσεων. Με τους νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να πλησιάζουν τους 8.800, σύμφωνα με τη Χαμάς, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο διπλός βομβαρδισμός του καταυλισμού Παλαιστινίων προσφύγων της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όπου πολλές δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι τραυματίστηκαν.

Τον «αποτροπιασμό» του για τον βομβαρδισμό της Τζαμπάλια εξέφρασε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε όμως ότι «οι νόμοι του πολέμου και του ανθρωπισμού πρέπει να τυγχάνουν καθολικής εφαρμογής». Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε: «Αυτή είναι ακόμη μία θηριωδία που υφίσταται ο λαός της Γάζας, καθώς οι εχθροπραξίες έχουν μπει σε μια πιο τρομακτική φάση, με ακόμη πιο φρικτές επιπτώσεις στο ανθρωπιστικό πεδίο».

Χθες η Ιορδανία, η δεύτερη μετά την Αίγυπτο χώρα του αραβικού κόσμου που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης και αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τον πόλεμο. Επίσης και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Αμμάν έφυγε από την Ιορδανία εν μέσω ογκωδών διαδηλώσεων οργής εναντίον της χώρας του.

Νωρίτερα, η Βολιβία είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει κάθε είδους διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα, ενώ Κολομβία και Χιλή ανακαλούσαν τους πρεσβευτές τους για τον ίδιο λόγο. Οι τρεις χώρες ζήτησαν άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Υπέρ της άμεσης εκεχειρίας πιέζουν επίσης Βραζιλία και Μεξικό.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ – Ιορδανία, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ.

Το βράδυ της Τρίτης, η ισραηλινή αεροπορία εκτόξευσε έξι πυραύλους ενός τόνου, ισοπεδώνοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην πυκνοκατοικημένη Τζαμπάλια, στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στα παλαιστινιακά εδάφη με πληθυσμό περίπου 120.000. Δεύτερος βομβαρδισμός εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούσαν επιζώντες κάτω από τα ερείπια και στους τεράστιους κρατήρες που είχαν ανοίξει οι βομβαρδισμοί της Τρίτης. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 50 νεκρούς και 150 τραυματίες, ενώ χθες οι τοπικές αρχές ανέβαζαν τα θύματα σε εκατοντάδες, αν και ουδείς μπορούσε να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό τους. Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι εξαπέλυσε πλήγματα στην Τζαμπάλια και ανέφερε ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ο Ιμπραχίμ Μπιάρι, στέλεχος της Χαμάς με πρωτεύοντα ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπως και άλλοι μαχητές της οργάνωσης.

Παράλληλα, συνεχίζονταν χθες οι οδομαχίες ισραηλινών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων που έχουν εισβάλει στη Γάζα με μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι 11 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε οδομαχίες την Τρίτη. Από την πλευρά της η Χαμάς ανέφερε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών. Το νοσοκομείο Τουρκο-παλαιστινιακής Φιλίας, το μοναδικό ογκολογικό στην περιοχή, τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ πολύ κοντά σε αυτό το σημείο βρισκόταν και το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Η μόνη αχτίδα ελπίδας στο ζοφερό σκηνικό ήταν το προσωρινό άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών για την έξοδο από τη Γάζα χθες 76 βαριά τραυματισμένων Παλαιστινίων και 335 κατόχων ξένων διαβατηρίων. Αυτή η εξέλιξη υπήρξε προϊόν συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς – Αιγύπτου που έγινε δυνατή χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ, ενώ πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, την οποία επικαλείται το AFP, ανέφερε ότι η διάβαση θα ανοίξει ξανά σήμερα για να περάσουν «περισσότεροι αλλοδαποί και άτομα με διπλή υπηκοότητα». Την Παρασκευή αναμένεται στην περιοχή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν για ένα νέο γύρο επαφών με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και αραβικών κρατών.

REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT