Ιράν: Απαγόρευσαν τη διακομιδή της νομπελίστριας Ν. Μοχαμαντί στο νοσοκομείο, «επειδή δεν φοράει χιτζάμπ»

Ιράν: Απαγόρευσαν τη διακομιδή της νομπελίστριας Ν. Μοχαμαντί στο νοσοκομείο, «επειδή δεν φοράει χιτζάμπ»

Η Ναργκίς Μοχαμαντί τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους». Οι σωφρονιστικές αρχές εμποδίζουν τη μεταφορά στο νοσοκομείο επειδή αρνείται να καλύψει το κεφάλι της, καταγγέλλει η οικογένειά της

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σωφρονιστικές αρχές του Ιράν εμποδίζουν τη μεταφορά στο νοσοκομείο της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 Ναργκίς Μοχαμαντί που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, επειδή αρνείται να καλύψει το κεφάλι της, καταγγέλλει η οικογένειά της.

Την Κυριακή, «ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, κατ′ εφαρμογήν άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντήλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά», αναφέρεται στο κείμενο που η οικογένειά της ανήρτησε στο Instagram.

Τη Δευτέρα, ιατρική ομάδα έφθασε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Εβίν στην Τεχεράνη για να εξετάσει τη Ναργκίς Μοχαμαντί και της έκανε υπέρηχο καρδιάς, αφού «οι αρχές της φυλακής αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη Ναργκίς στο νοσηλευτήριο», χωρίς μαντήλα, καταγγέλλει η οικογένειά της σύμφωνα με την οποία, τα καρδιολογικά και πνευμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας. «Είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της αρνούμενη να φορέσει διά της βίας το χιτζάμπ, ακόμη και για να λάβει ιατρική φροντίδα».

Η επιτροπή τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και σε 154 μαστιγιές. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Οι Ιρανές πέταγαν τις μαντήλες τους, έκοβαν τα μαλλιά τους και διαδήλωναν στους δρόμους στην εξέγερση που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις Ιρανές.

Σε μήνυμα που έστειλε από τη φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο τη διατήρηση και διαιώνιση μιας αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT