ΗΠΑ: «Αντιπυραυλικό σύστημα από τον Ασαντ στη Χεζμπολάχ μέσω Wagner»

ΗΠΑ: «Αντιπυραυλικό σύστημα από τον Ασαντ στη Χεζμπολάχ μέσω Wagner»

Δεν είναι σαφές αν η παράδοση του συστήματος, το οποίο παρέχεται από τη Ρωσία για χρήση από τη Δαμασκό, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή επίκειται

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να διαθέτουν πληροφορίες πως ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, έχει συμφωνήσει να εφοδιάσει, μέσω της Wagner, τη Χεζμπολάχ με ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. 

Οπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των μυστικών αυτών πληροφοριών, οι μισθοφόροι της Wagner έχουν επιφορτιστεί με τη μεταφορά και παράδοση του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος SA-22. 

Δεν είναι σαφές αν η παράδοση του συστήματος, το οποίο παρέχεται από τη Ρωσία για χρήση από τη Δαμασκό, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή επίκειται

Συγκεχυμένες είναι επίσης οι πληροφορίες σχετικά με το πώς περιήλθε σε γνώση της Ουάσιγκτον η πληροφορία αυτή. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις πρόσφατες κινήσεις του συστήματος –γνωστού και ως Pantsir–, ενώ όπως αναφέρει άλλη πηγή, η εκτίμηση αυτή βασίζεται εν μέρει σε πληροφορίες που αποκτήθηκαν από συζητήσεις μεταξύ του Ασαντ, της Βάγκνερ και της Χεζμπολάχ για την παράδοση του συστήματος.

Την είδηση είχε μεταδώσει αρχικά η Wall Street Journal, αλλά χωρίς την εμπλοκή του Μπασάρ αλ Ασαντ

Σημειώνεται πως τόσο η Wagner όσο και η Χεζμπολάχ επιχειρούν εδώ και χρόνια στη Ρωσία, σε συνεργασία με τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις εκεί, προς ενίσχυση του καθεστώτος Ασαντ έναντι τις συριακής αντιπολίτευσης.  

Μία τρίτη πηγή δε, με πληροφορίες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες, σημειώνει πως υπάρχουν στοιχεία για «ενισχυόμενη συνεργασία» μεταξύ Χεζμπολάχ και Wagner στη Συρία.

Διαψεύδει η Μόσχα

Οπως σημειώνει το CNN, δεν είναι σαφές το εύρος εμπλοκής της Μόσχας στην απόφαση παράδοσης του αμυντικού αυτού συστήματος στη Χεζμπολάχ. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον περασμένο Αύγουστο, το Κρεμλίνο φέρεται να έχει επιχειρήσει να απορροφήσει τους μισθοφόρους και τον εξοπλισμό της οργάνωσης. Ωστόσο, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καταγράψει σημαντική αλλαγή στο πεδίο αυτό ενσωμάτωσης των μαχητών στον ρωσικό στρατό. 

Το Κρεμλίνο διέψευσε το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τα περί παροχής αντιαεροπορικού συστήματος στη Χεζμπολάχ. 

«Έχουμε πει ήδη πως τέτοια οργάνωση (Wagner) ντε φάκτο δεν υπάρχει» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικώς. 

«Όλες αυτές οι θεωρίες είναι βασισμένες στο τίποτα και δεν έχουν βάση. Υπάρχουν έκτακτοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των (ρωσικών και αμερικανικών) στρατιωτικών δυνάμεων, και αν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για κάτι, αυτοί (οι Αμερικανοί) μπορούν πάντα να τις μεταφέρουν στον στρατό μας» σημείωσε ο ίδιος. 

Η πιθανότητα η Χεζμπολάχ να διαθέτει ήδη ή να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ενός νέου συστήματος αεράμυνας ενισχύει τους φόβους περί νέου μετώπου στον πόλεμο με το Ισραήλ και περαιτέρω διάχυση της κρίσης. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, προσώρας το Ιράν και οι οργανώσεις που ελέγχει αξιολογούν την απάντησή τους στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να αποφευχθεί μια μετωπική σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, το Ιράν δεν ελέγχει πλήρως τις οργανώσεις και τις αποφάσεις τους, ιδίως τη Χεζμπολάχ, τη μεγαλύτερη και ικανότερη από όλες τις φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, η οποία ως στενή σύμμαχος της Χαμάς έχει τοποθετηθεί προ πολλού απέναντι από το Ισραήλ

Οι χαμηλής έντασης επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ να αναπτύξουν μεγάλη ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αναγκάσει το Ισραήλ να διαμοιράσει τις δυνάμεις και τα πυρομαχικά του πέρα από το μέτωπο της Γάζας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, εν αναμονή του σημερινού διαγγέλματος Νασράλα που ενδέχεται να αποκαλύψει τις προθέσεις της Χεζμπολάχ, εκφράζουν την έντονη ανησυχία πως η εσωτερική ατζέντα της οργάνωσης ίσως προκαλέσει κλιμάκωση των ήδη μεγάλων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή