Χεζμπολάχ: Πολλά τα μέτωπα του πολέμου, λέει ο Νασράλα

Χεζμπολάχ: Πολλά τα μέτωπα του πολέμου, λέει ο Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα χαιρέτισε ως «ηρωική» την επίθεση της Χαμάς. Δεν ανακοίνωσε μεγαλύτερη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο αλλά έστειλε το μήνυμα ότι το μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου παραμένει ανοιχτό και ότι η ένταση εκεί μπορεί να κλιμακωθεί. «Για να μη διευρυνθεί ο πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η βία στη Γάζα», είπε.

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προχώρησε σήμερα σε διάγγελμα, το πρώτο που εκείνος εκφωνεί έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πολέμου στη Γάζα.

«Η ομιλία του Νασράλα θα μπορούσε να υπαγορεύσει την πορεία του πολέμου και το μέλλον του Λιβάνου», έγραφε η ισραηλινή Haaretz, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της ομιλίας.  

«Οι μάχες της επιχείρησης “Πλημμύρα Αλ-Ακσα” (σ.σ. που ξεκίνησε με τις επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου) έχουν ήδη επεκταθεί σε περισσότερα από ένα μέτωπα», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

«Ευχαριστούμε τους Ιρακινούς και τους Υεμενίτες που συμμετέχουν σε αυτήν τη μάχη», δήλωσε ο Νασράλα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος και η Χεζμπολάχ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τίποτα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

«Η απόφαση να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή», δήλωσε.

«Αυτή η μάχη είναι παλαιστινιακή, για τον παλαιστινιακό λαό, και δεν έχει καμία σχέση με άλλα περιφερειακά ζητήματα», συνέχισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Χεζμπολάχ: Πολλά τα μέτωπα του πολέμου, λέει ο Νασράλα-1
(REUTERS/Ahmed Saad)

«Η επιχείρηση “Πλημμύρα Αλ-Ακσα” προκάλεσε σεισμό στο Ισραήλ […] Φανέρωσε την αδυναμία του […] Για έναν ολόκληρο μήνα το Ισραήλ δεν είχε καμία στρατιωτική επιτυχία», τόνισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.   

Χεζμπολάχ: Πολλά τα μέτωπα του πολέμου, λέει ο Νασράλα-2
(REUTERS/Mohamed Azakir)

Ο Χασάν Νασράλα χαιρέτισε ως «ηρωική» την επίθεση της Χαμάς κατά των Ισραηλινών, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση από την πλευρά της παλαιστινιακής οργάνωσης ήταν «σωστή, σοφή και γενναία» και ότι «ήρθε την κατάλληλη στιγμή».

Ως «σοφές» χαιρέτισε παράλληλα ο Νασράλα και τις επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στη Συρία και στο Ιράκ που, όπως είπε, έγιναν από δυνάμεις της «ισλαμικής αντίστασης».

«Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει τώρα το Ισραήλ», σύμφωνα με τον Νασράλα, «είναι ότι θέτει στόχους τους οποίους δεν μπορεί να επιτύχει».

Ο Νασράλα υποστήριξε, μάλιστα, ότι εάν θέλει να πάρει πίσω ομήρους το Ισραήλ, θα το καταφέρει «μόνο μέσω διαπραγματεύσεων».

Στο στόχαστρο του ηγέτη της Χεζμπολάχ μπήκαν όμως και οι ΗΠΑ που όπως εκείνος κατήγγειλε «φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο στη Γάζα».

Ο πόλεμος που διεξάγεται τώρα στη Γάζα «δεν είναι σαν τους προηγούμενους». «Είναι μια μάχη αποφασιστικής σημασίας», σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της Χεζμπολάχ, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι «ο στόχος τώρα είναι η νίκη της Χαμάς και η νίκη της Γάζας». 

Χεζμπολάχ: Πολλά τα μέτωπα του πολέμου, λέει ο Νασράλα-3
(REUTERS/Zohra Bensemra)

Ο Νασράλα ζήτησε παράλληλα, ωστόσο, στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του να σταματήσουν οι βίαιες επιδρομές των Ισραηλινών κατά της Λωρίδας της Γάζας. 

Συνολικά, η σημερινή ομιλία του Νασράλα ήταν μάλλον «ηπιότερη» από όσο θα περίμενε κανείς, καθώς εκείνος παρουσιάστηκε να στηρίζει μεν τη Χαμάς χωρίς όμως να ανακοινώσει μεγαλύτερη εμπλοκή από την πλευρά της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, έναν πόλεμο τον οποίο αντιθέτως παρουσίασε ως 100% παλαιστινιακή υπόθεση και αποσυνέδεσε από κάθε άλλο περιφερειακό ζήτημα.  

Αναφερόμενος στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ο Νασράλα υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν τώρα εκεί δεν έχουν ξαναγίνει μετά το 1948. Συνεχίζοντας, ο ίδιος άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις από την πλευρά της Χεζμπολάχ η οποία, σύμφωνα με τον Νασράλα, έχει μπει στις μάχες ήδη από τις 8 Οκτωβρίου

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, είπε ο Νασράλα, κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα, αναγκάζοντας το Ισραήλ να κρατά τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, μακριά από τη Γάζα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Ναρσάλα προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος του Ισραήλ θα ήταν να προχωρήσει τώρα σε μια προληπτικού τύπου στρατιωτική επιχείρηση κατά του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα» και πλέον «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» και στο τραπέζι. Οσο για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, εκείνα δεν μπορούν να φοβίσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Προκειμένου να αποτραπεί πάντως ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος, κατέληξε ο Νασράλα, θα πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο οι βίαιες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα.    

Με πληροφορίες από Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT