Γιατί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς διχάζει τη γαλλική κοινωνία

Γιατί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς διχάζει τη γαλλική κοινωνία

Με μεγάλες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες και με ένα βεβαρημένο αποικιακό παρελθόν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Γαλλία διχάζεται από τα γεγονότα στη Γάζα και το Ισραήλ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αναζωπύρωσε το τραύμα των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 για πολλούς στη γαλλική κοινωνία. Ο αντίκτυπος, όμως, της επίθεσης και του πολέμου που ακολούθησε είναι πολύ βαθύτερος, με απήχηση στις βαθιές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διαιρέσεις της Γαλλίας. 

Την ίδια ώρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα επιδεινώσουν αυτές τις εντάσεις. Με μεγάλες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες και με ένα βεβαρημένο αποικιακό παρελθόν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Γαλλία διχάζεται από τα γεγονότα στη Γάζα και το Ισραήλ. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια σπάνια συναίνεση, με τον πόλεμο στη Γάζα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η Γαλλία φιλοξενεί πληθυσμό περίπου έξι εκατομμυρίων μουσουλμάνων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής. Πολλοί εξ αυτών ταυτίζονται με τους Παλαιστίνιους. Ως εκ τούτου, η καταστροφή που προκαλείται από την πολιορκία της Γάζας έχει προκαλέσει οργή στη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας. Και, μόλις τρεις μήνες μετά τις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία ενός νεαρού Γάλλου μουσουλμάνου από την αστυνομία, οι γαλλικές αρχές φοβούνται νέο ξέσπασμα βίας.

Ειδικότερα, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μπορεί να αποτελέσει στόχο. Πάνω από εκατό αντισημιτικές πράξεις αναφέρθηκαν τις πέντε ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς. Ενας άλλος φόβος των γαλλικών αρχών είναι ότι ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες μπορεί να εργαλειοποιήσουν τις εξελίξεις στη Γάζα για να ριζοσπαστικοποιήσουν ευάλωτα άτομα και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Αν και δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη σύνδεση με τα γεγονότα στη Γάζα, μια τρομοκρατική επίθεση έπληξε τη Γαλλία λίγες μόλις ημέρες μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αντιδράσεις για τα γεγονότα στη Γάζα και το Ισραήλ έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικών διαιρέσεων στη γαλλική δημόσια συζήτηση. Ενώ η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν σθεναρά την επίθεση της Χαμάς και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, ορισμένες φωνές της άκρας αριστεράς απέδωσαν την ευθύνη για την επίθεση στην κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Το ακροαριστερό κόμμα La France Insoumise, το οποίο βασίζεται σε μια σημαντική εκλογική βάση μεταξύ της γαλλικής μουσουλμανικής μειονότητας, απέφυγε να αποκαλέσει το γεγονός τρομοκρατική επίθεση, θέτοντας την πολιτική συμμαχία των αριστερών κομμάτων –το NUPES– στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National (RN) καταδίκασε έντονα την επίθεση, θέλοντας να πάρει αποστάσεις από το αντισημιτικό παρελθόν. Η θέση του RN στοχεύει επίσης στο εβραϊκό εκλογικό σώμα, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά, ακόμη και προς την άκρα δεξιά, αφού επί μακρόν ψήφιζε αριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή