Μεσανατολικό: Απειλές Νασράλα, αλλά όχι κήρυξη πολέμου

Μεσανατολικό: Απειλές Νασράλα, αλλά όχι κήρυξη πολέμου

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ότι η επίθεση ήταν 100% παλαιστινιακή – Δεν αποκλείει ανοιχτή σύρραξη στα νότια του Λιβάνου

«Ολα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι… Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και μπορεί να διαλέξουμε οποιοδήποτε, ανά πάσα στιγμή… Μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση είναι ρεαλιστικό ενδεχόμενο… Ο,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα δεν είναι η τελευταία μας λέξη». Με αυτές τις διατυπώσεις ο ηγέτης της ισχυρής, σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έστειλε απειλητικά μηνύματα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να προϊδεάσει για ανοιχτό πόλεμο με το εβραϊκό κράτος.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Νασράλα μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον διεθνώς και μεγάλη αγωνία στο εσωτερικό του Λιβάνου, οι πολίτες του οποίου διατηρούν νωπές μνήμες από τον πόλεμο του 2006, που είχε πάλι πρωταγωνιστές τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι είχαν συγκεντρωθεί σε πλατείες, στη νότια Βηρυτό, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του σιίτη κληρικού και πολιτικού ηγέτη, που αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις καθώς βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των ισραηλινών υπηρεσιών.

Ντυμένος με μαύρη ρόμπα και φορώντας μαύρο τουρμπάνι –κάτι που συνηθίζουν όσοι ισχυρίζονται ότι έλκουν την καταγωγή τους από την οικογένεια του Μωάμεθ– ο Νασράλα χαιρέτισε την κατ’ αυτόν «ένδοξη» επίθεση της Χαμάς, αλλά έσπευσε να απαλλάξει το Ιράν από κάθε ευθύνη. «Η επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή, στη σύλληψη και στην εκτέλεσή της», τόνισε ο επικεφαλής της ισχυρότερης πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος γνώριζε το παραμικρό μέχρι τη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις. Επιπλέον, χαιρέτισε τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων από άλλες συνιστώσες του σιιτικού «Αξονα της Αντίστασης», δηλαδή τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Μεσανατολικό: Απειλές Νασράλα, αλλά όχι κήρυξη πολέμου-1
Λιβανέζος πολίτης παρακολουθεί τη χθεσινή ομιλία του Χασάν Νασράλα στην τηλεόραση, στην παλιά πόλη της Τύρου. Φωτ. REUTERS / Zohra Bensemra     

Κάλεσε την Ουάσιγκτον να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ για να αποφευχθεί ευρύτερη περιφερειακή κρίση – Η Μόσχα διέψευσε ότι η Wagner θα στείλει όπλα στη σιιτική οργάνωση.

Στο μεγάλο ερώτημα που απασχολούσε, ωστόσο, όλο τον κόσμο, κατά πόσο δηλαδή σκοπεύει όντως να ανοίξει δεύτερο μέτωπο ανοιχτού πολέμου για το Ισραήλ, επέλεξε, όπως ο ίδιος είπε, τη «δημιουργική ασάφεια». Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία της, η ομιλία του έμοιαζε να παίρνει απολογητική χροιά έναντι των Παλαιστινίων που θα επιθυμούσαν πιο ενεργητική βοήθεια από την οργάνωσή του. «Ορισμένοι αναρωτιούνται αν θα μπούμε στη μάχη. Απαντάμε ότι έχουμε εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση από τις 8 Οκτωβρίου, από τη στιγμή που ξεκίνησε το Ισραήλ την επίθεσή του», τόνισε ο Νασράλα, υπενθυμίζοντας τους 57 «μάρτυρες» που θρηνεί η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της από τις σποραδικές, αλλά κλιμακούμενες εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα των δύο κρατών. «Μπορεί αυτό να φαίνεται περιορισμένο, αλλά είναι σημαντικό», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ υποχρεώνεται να δεσμεύει το ένα τρίτο του στρατού και το μισό των συστημάτων αεράμυνας στο βόρειο μέτωπο, προς όφελος των Παλαιστινίων της Γάζας.

Σχετικά με τους παράγοντες που θα κρίνουν τις περαιτέρω αποφάσεις του, έθεσε δύο κόκκινες γραμμές: τις εξελίξεις στη Γάζα (εννοώντας, πιθανόν, την έκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής και των πληγμάτων κατά της Χαμάς) και τις απώλειες αμάχων Λιβανέζων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Προειδοποίησε το Ισραήλ ότι αν εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα κατά του Λιβάνου, αυτό θα είναι «η χειρότερη βλακεία στην Ιστορία του» και τους Αμερικανούς ότι αν επιτεθούν στη Χεζμπολάχ ή το Ιράν, το ναυτικό και η αεροπορία τους στην περιοχή «θα πληρώσουν υψηλό τίμημα». Παράλληλα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει η επιδρομή στη Γάζα, αν δεν θέλουν να οδηγηθούν τα πράγματα σε περιφερειακό πόλεμο. Τέλος, κάλεσε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ και να του επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου, φυσικού αερίου και τροφίμων.

Την παραμονή της ομιλίας Νασράλα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κύμα πληγμάτων εναντίον ισραηλινών στόχων με 19 ταυτόχρονες επιθέσεις, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν και drones με εκρηκτικά. Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στο χωριό Χούλα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ανησυχίες στον Λευκό Οίκο

«Η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την κρίση στη Γάζα για να αποκτήσει οφέλη»: αυτή ήταν η συγκρατημένη αντίδραση του Λευκού Οίκου στη χθεσινή, σημαντική παρέμβαση του Χασάν Νασράλα, με εμφανή την πρόθεση να μην πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί μεν για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Ομως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος». Ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner σχεδιάζει να εφοδιάσει τη Χεζμπολάχ με το προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1. Το μέλλον της Wagner, που έπαιξε ουσιώδη ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, παραμένει αβέβαιο ύστερα από την ανταρσία του περασμένου Ιουνίου εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και τον μυστηριώδη θάνατο του ιδρυτή της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Αύγουστο. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να οπλιστεί η Χεζμπολάχ με ρωσικά όπλα, χαρακτηρίζοντας «χωρίς καμία βάση» το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Επιπλέον, δήλωσε ότι «η Wagner δεν υπάρχει πλέον» και κάλεσε τους Αμερικανούς, αν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα κανάλια επικοινωνίας, σε στρατιωτικό επίπεδο, με τη ρωσική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT