Γάζα: «Ανθρωπιστικά διαλείμματα» ζητεί ο Μπλίνκεν

Γάζα: «Ανθρωπιστικά διαλείμματα» ζητεί ο Μπλίνκεν

Ο Νετανιάχου απέρριψε κάθε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να του μεταφέρει έκκληση της Ουάσιγκτον για προστασία των αμάχων στη Γάζα, την ώρα που το Ισραήλ ανακοινώνει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν «στέκεται αλληλέγγυα» στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, είπε ο Μπλίνκεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από τις συσκέψεις που είχε με τον πρωθυπουργό και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ θα επιχειρήσει στη Γάζα «έχει σημασία», ενώ έκανε λόγο για «ουσιαστικές πρωτοβουλίες» για τον περιορισμό των απωλειών αμάχων και την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

«Παρείχαμε στο Ισραήλ συμβουλές, τις οποίες μόνον ένας καλύτερος φίλος μπορεί να δώσει, για την ελαχιστοποίηση των θανάτων αμάχων, ενώ η χώρα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο του εντοπισμού και της εξόντωσης των τρομοκρατών της Χαμάς», είπε ο Μπλίνκεν, που ανέφερε ότι η προοπτική «ανθρωπιστικών διαλειμμάτων» από τις πολεμικές επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεών του στο Τελ Αβίβ.

Κάθε ενδεχόμενο προσωρινής κατάπαυσης του πυρός απέκλεισε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Νετανιάχου αναφέρει ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις «με όλες του τις δυνάμεις» και αρνείται «κάθε προσωρινή κατάπαυση του πυρός, χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Η αμερικανική στάση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχει, όμως, μεταβληθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Αυξάνονται οι νεκροί

Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να δηλώνει τη στήριξή του προς το Ισραήλ, οι ανησυχίες ενισχύονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον για την κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό νεκρών Παλαιστινίων και την ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν τα ισραηλινά αντίποινα. Τουλάχιστον 9.227 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί μέχρι χθες από αεροπορικές επιδρομές και το πυροβολικό του Ισραήλ, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Γιτσάκ Χέρτσογκ, ο Μπλίνκεν είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατευθούν οι άμαχοι, ευρισκόμενοι στα διασταυρούμενα πυρά που δημιούργησε η Χαμάς και να καταβληθούν προσπάθειες για την παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται απεγνωσμένα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι Ισραηλινοί οικοδεσπότες του, του παρουσίασαν νέες εικόνες και βίντεο από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Η διαχείριση και η επεξεργασία τέτοιων εικόνων παραμένει πάνω από την ανθρώπινη ικανότητα», είπε ο Μπλίνκεν, το ταξίδι του οποίου θα συνεχιστεί σήμερα στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει στέγη και βοήθεια σε 150 καταφύγια της UNRWA. Η υπηρεσία εκτιμά ότι 4.000 πολίτες της πόλης της Γάζας διαμένουν σε σχολεία του ΟΗΕ, σχεδιασμένα να φιλοξενούν μέχρι 1.500. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το απόγευμα πομπή ασθενοφόρων με βαριά τραυματίες στην Αίγυπτο, αφήνοντας πολλούς νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή