Τι πιστεύει ο πλανήτης για τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Τι πιστεύει ο πλανήτης για τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Ερευνα σε συνολικά 24 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, πραγματοποίησαν οι αναλυτές της έγκριτης αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Pew Research Center για τις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια νέα έρευνα του Pew Research Center σε 24 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας συγκρίνει τις απόψεις για τις δυο μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, την Κίνα και τις ΗΠΑ. 

Ενόψει της Συνόδου ΑPEC όπου θα συναντηθούν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, το Pew Research αναδεικνύει τις απόψεις σε περισσότερες από 10 κατηγορίες, ανάμεσά τους την εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς και Κινέζους ηγέτες, την αντίληψη για την οικονομική τους δύναμη και την τεχνολογική τους υπεροχή.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι προηγμένες οικονομίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και χώρες μεσαίου εισοδήματος στην Ασία και τον Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, οι απόψεις για τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν μετατοπισθεί πολύ, βάσει ερευνών του Κέντρου. Φέτος, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό θετικά στις 24 χώρες. Την ίδια ώρα, η Κίνα αντιμετωπίζεται πιο αρνητικά – ιδίως στις χώρες υψηλού εισοδήματος. 

Τάσεις και ποσοστά του πληθυσμού

Οσον αφορά τις ευνοϊκές απόψεις, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος τείνουν να «κλίνουν προς τις ΗΠΑ». Ξεχωρίζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα, όπου πάνω από το 60% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν θετικά τις ΗΠΑ. Κάτω από το 30% βλέπει θετικά την Κίνα. Την πρώτη θέση ως προς τις ευνοϊκές απόψεις κατέχουν οι κάτοικοι της Πολωνίας, διατηρώντας θετική άποψη για τις ΗΠΑ σε ποσοστό άνω του 70%. Υπάρχουν μικρότερες διαφορές στις απόψεις των δύο χωρών στις χώρες μεσαίου εισοδήματος που συμμετείχαν στην έρευνα, με τις χώρες να έχουν «γενικά θετικές» απόψεις για την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Οι διαφορές μειώθηκαν σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και το Μεξικό όπου η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ. Η έρευνα του 2019 κατέγραψε ένα μέσο όρο 55% σε 22 χώρες με ευνοϊκές απόψεις για τις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 39% για την Κίνα.

Ισχυρότερη οικονομία

Για τους περισσότερους, οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη οικονομία. Ξεχωρίζει η Νότια Κορέα, όπου το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Η Ιταλία βρισκόταν στο άλλο άκρο του φάσματος, με το 55% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι η Κίνα είναι η ισχυρότερη οικονομία, σε σύγκριση με το 31% που θεωρεί ισχυρότερες τις ΗΠΑ. 

Αρνητική άποψη για την Κίνα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αρνητικές απόψεις για την Κίνα εκφράζει πάνω από το 50% των ερωτηθέντων, όπως είχε συμβεί και το προηγούμενο έτος. Οπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό ήταν σταθερά κάτω του 50% και ενίοτε κάτω του 40% για μια δεκαετία. 

Made with Flourish

Το 93% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών, σε σύγκριση με το 56% που λέει το ίδιο για την Κίνα, με διαφορά 37 ποσοστιαίων μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή