Λονδίνο: Ακτιβιστές χτύπησαν με σφυριά πίνακα του Βελάθκεθ

Λονδίνο: Ακτιβιστές χτύπησαν με σφυριά πίνακα του Βελάθκεθ

Η δράση της «Just Stop Oil» απαιτούσε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να σταματήσει όλες τις αδειοδοτήσεις για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ορυκτών καυσίμων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ακτιβιστές για το κλίμα συνελήφθησαν τη Δευτέρα, αφού έσπασαν το προστατευτικό τζάμι που κάλυπτε το διάσημο πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ, «Η τουαλέτα της Αφροδίτης».

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι ακτιβιστές της ομάδας «Just Stop Oil» στόχευσαν με μικρά σφυριά τον πίνακα του Βελάσκεθ που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Φωτογραφίες απεικόνιζαν το προστατευτικό γυάλινο πάνελ να φέρει αρκετές τρύπες.

Οπως αναφέρει η «Just Stop Oil», η οποία έχει ηγηθεί στο παρελθόν παρόμοιων διαμαρτυριών, η δράση είχε ως στόχο να απαιτήσει από την κυβέρνηση της Βρετανίας να σταματήσει όλες τις αδειοδοτήσεις για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η αστυνομία δήλωσε ότι οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εγκληματική ζημία. Η Εθνική Πινακοθήκη δήλωσε ότι ο πίνακας έχει αφαιρεθεί από την θέση του, προκειμένουνα εξεταστεί από ομάδα συντηρητών.

«Το ζευγάρι φάνηκε να χτυπάει την “Τουαλέτα της Αφροδίτης” με σφυριά. Η αίθουσα εκκενώθηκε από τους επισκέπτες και κλήθηκε η αστυνομία», ανέφερε το μουσείο σε ανακοίνωσή του.

Λονδίνο: Ακτιβιστές χτύπησαν με σφυριά πίνακα του Βελάθκεθ-1
Just Stop Oil via AP

Η αίθουσα άνοιξε ξανά λίγο αργότερα, ενώ ένας άλλος πίνακας αντικατέστησε τον πίνακα του Βελάσκεθ στο σημείο όπου ήταν κρεμασμένος, πρόσθεσε το μουσείο.

Σημειώνεται πως αστυνομικοί συνέλαβαν επίσης δεκάδες άλλους διαδηλωτές του «Just Stop Oil» τη Δευτέρα, οι οποίοι πραγματοποίησαν «αργή πορεία», εμποδίζοντας την κυκλοφορία στο Whitehall του κεντρικού Λονδίνου, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για πολιτική ανυπακοή.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι βρετανικές αρχές επέκτειναν τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς τους να στοχοποιούν ακτιβιστές που σταματούν την κυκλοφορία, καθώς και να μετακινούν στατικές διαμαρτυρίες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT