Εκτίναξη αντισημιτισμού σε ΗΠΑ – Ευρώπη

Εκτίναξη αντισημιτισμού σε ΗΠΑ – Ευρώπη

Αύξηση περιστατικών κατά 388% καταγράφει η ADL – Πάνω από 1.000 συμβάντα στη Γαλλία μετά την έναρξη του πολέμου

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αύξηση 388% των αντισημιτικών περιστατικών στις ΗΠΑ διαπιστώνει η οργάνωση ADL (Ενωση κατά της συκοφάντησης των Εβραίων) μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. «Είδαμε κύμα αντισημιτισμού σε όλη τη χώρα. Το φαινόμενο ενισχύεται και αυξάνεται. Εχει πια καταστεί κοινότοπο, τόσο στην ακροδεξιά όσο και στη σκληρή Αριστερά», είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης Τζόναθαν Γκρίνμπλατ. Την αύξηση των απειλών εναντίον της εβραϊκής κοινότητας μετά την 7η Οκτωβρίου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκρίνμπλατ επισήμανε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις δεν θυμίζουν τον «συνηθισμένο αμερικανικό αντισημιτισμό, με επιθέσεις σε καταστήματα που πωλούν μπλουζάκια με το σήμα του ισραηλινού στρατού. Μιλάμε για καφέ στο Λονγκ Αϊλαντ, παγωτατζίδικο στο Σαν Φρανσίσκο και εστιατόριο στο Σικάγο. Μιλάω σαν εγγονός κουρέα που επέζησε στο Ολοκαύτωμα και του οποίου το κουρείο βανδαλίστηκε και καταστράφηκε από τους ναζί. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτά γίνονται σήμερα στη χώρα».

Στη Γαλλία οι εισαγγελικές αρχές έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.000 αντισημιτικά συμβάντα, ενώ περισσότεροι από 500 πολίτες έχουν προσαχθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. Την απουσία ισχυρής κρατικής καταδίκης του αντισημιτισμού κατήγγειλε ο μεγάλος ραββίνος της Γαλλίας, Χάιμ Κορσιά, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σιωπή του καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου. «Πέρα από τους δράστες αντισημιτικών πράξεων, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη μερίδα της κοινωνίας που ονομάζω “ο βάλτος”. Αυτοί είναι όσοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν γιατί θεωρούν ότι το θέμα δεν τους αφορά», λέει ο ραββίνος Κορσιά.

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στηρίζει το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το φιλοναζιστικό αντισημιτικό της παρελθόν.

Οι περίπου 35.000 μαθητές εβραϊκών σχολείων της Γαλλίας ξανάρχισαν χθες τα μαθήματα, υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, με φόντο την εκρηκτική αύξηση αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα. Στο Στρασβούργο, όπως και στην περιοχή του Παρισιού, οι γονείς που ρωτήθηκαν –αρνήθηκαν οι περισσότεροι να δηλώσουν το όνομά τους– μίλησαν για τον «φόβο» που αισθάνονται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. «Αισθανόμαστε πιεσμένοι, συνοδεύουμε περισσότερο τα παιδιά μας στο σχολείο, τα αφήνουμε λιγότερο να κυκλοφορούν μόνα τους», είπε ο 35χρονος Γιαέλ, δύο παιδιά του οποίου φοιτούν στο σχολείο Ακιμπά του Στρασβούργου. «Δεν μιλάμε πολύ στα παιδιά για να μην επηρεαστούν, αλλά εμείς προσπαθούμε να προσέχουμε πολύ. Κι όταν αφήνω τα παιδιά στο σχολείο αισθάνομαι έναν κόμπο στον λαιμό», είπε η Λιορά, 30 ετών, που πήγε να παραλάβει τα δύο παιδιά της για το μεσημεριανό διάλειμμα από το σχολείο, το οποίο φυλάσσεται από δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία έδειξε ότι 34% των Γάλλων δηλώνουν ότι δεν νιώθουν συμπάθεια ούτε και αντιπάθεια για τη Χαμάς. Τον μεγάλο αριθμό προσαγωγών υπόπτων αντισημιτικών πράξεων χαιρέτισε ο ραββίνος Κορσιά και ο πρόεδρος της Λίγκας κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού Licra, Μαριό Σταζί, ο οποίος είπε στη Le Monde: «Η σκλήρυνση της αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών δείχνει ότι οι Αρχές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Τη γαλλική κοινή γνώμη εξέπληξε, όμως, η Μαρίν Λεπέν, κληρονόμος του Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου φιλοξενούσε Γάλλους εθελοντές των Ες Ες στην ιδρυτική του ομάδα. Η ένθερμη στήριξη της προέδρου του μετονομασθέντος πλέον Εθνικού Συναγερμού προς το Ισραήλ και την κυβέρνηση Νετανιάχου, αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Λεπέν να αποστασιοποιήσει το κόμμα της από το αμαρτωλό φιλοναζιστικό και αντισημιτικό του παρελθόν, σύμφωνα με τον Guardian. Σε ομιλία της από το βήμα της εθνοσυνέλευσης, η Λεπέν καταδίκασε «τα πογκρόμ σε ισραηλινό έδαφος» και επιτέθηκε κατά του ηγέτη του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, για την «ανεπίτρεπτη» άρνησή του να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Την παρέμβαση της Λεπέν χειροκρότησαν θερμά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT