ΗΠΑ: Τα ξεσπάσματα Τραμπ και η παρέμβαση του δικαστή

ΗΠΑ: Τα ξεσπάσματα Τραμπ και η παρέμβαση του δικαστή

Δίκη ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης για την αξία της περιουσίας του

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νωρίς χθες το πρωί άρχισε η ιστορική κατάθεση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης για τις ευφάνταστες λογιστικές μεθόδους του ομίλου του, οι οποίες οδήγησαν σε υπερβολική εκτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του και του επέτρεψαν να εξασφαλίζει τραπεζικά δάνεια και ασφαλιστικά συμβόλαια με ευνοϊκότερους όρους, στοιχειοθετώντας απάτη.

Ο Τραμπ έγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο τέως πρόεδρος καλείται τώρα να ισορροπήσει τον ρόλο του κατηγορουμένου με εκείνον του υποψηφίου προέδρου. Ενα χρόνο από τις προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ απολαμβάνει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως έδειξε και σφυγμομέτρηση του Σαββατοκύριακου από τους New York Times σε εκλογικά αμφίρ-ροπες πολιτείες.

Ο τέως πρόεδρος έχει αποδείξει την ικανότητά του να μετατρέπει αντιξοότητες, όπως οι δικαστικές του περιπέτειες, σε πολιτικά δρώμενα ικανά να συσπειρώνουν τη βάση του. Για τη δίκη ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης για την αξία της περιουσίας του, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον δικαστή «μουρλό», ιδεολογικά ταγμένο και τη δίκη «κυνήγι μαγισσών». Απαντώντας στα ξεσπάσματα του Τραμπ, ο δικαστής είπε απευθυνόμενος στην υπερασπιστική ομάδα του τέως προέδρου: «Συγκρατήστε τον πελάτη σας. Αν δεν το καταφέρετε, θα το κάνω εγώ».

Η υπόθεση ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης έχει ζωτική σημασία για τον Τραμπ καθώς ενδεχόμενη καταδίκη του θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα σε διαδικασία καθαίρεσής του από τη διοίκηση του ομίλου του ή ακόμη και να οδηγήσει σε δικαστική εντολή εκποίησης του μεριδίου του στον όμιλο Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος κατηγορείται ότι εκτίμησε την ακίνητη περιουσία του στα 3,6 δισ. δολάρια, με την πραγματική της αξία να κυμαίνεται γύρω στο 1,9 δισ. Εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 250 εκατ. δολαρίων και να πάψει να έχει δικαίωμα να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

ΗΠΑ: Τα ξεσπάσματα Τραμπ και η παρέμβαση του δικαστή-1
Ανάμεσα στους δικηγόρους του ο Ντόναλντ Τραμπ, περιμένει να καταθέσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για την υπόθεση της τεχνητής υπερτίμησης της περιουσίας του. Τα συχνά ξεσπάσματα του Τραμπ ανάγκασαν τον δικαστή να απευθυνθεί στην υπερασπιστική του ομάδα, τονίζοντας: «Συγκρατήστε τον πελάτη σας. Αν δεν το καταφέρετε, θα το κάνω εγώ». A.P. Photo / Eduardo Munoz Alvarez.

Τηλεοπτικά συνεργεία είχαν παραταχθεί από τα ξημερώματα στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου του Μανχάταν, ενώ διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι περίμεναν υπομονετικά να γίνουν δεκτοί στην αίθουσα. Σε αντίθεση με άλλες δικαστικές υποθέσεις του Τραμπ, η δίκη αυτή δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Αφού εισήλθε στην αίθουσα με τη συνηθισμένη του αυτοπεποίθηση και το ελαφρά ειρωνικό του ύφος, ο Τραμπ πόζαρε –συνοφρυωμένος– για ένα ακριβώς λεπτό στον φακό των φωτογράφων, όπως προβλέπει ο κανονισμός του δικαστηρίου. Στα πλάγια της αίθουσας, άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας, επιφορτισμένοι με την ασφάλεια πρώην προέδρων, έπιασαν θέσεις προκειμένου να παρατηρούν το ακροατήριο.

Κρίσιμη η υπόθεση, καθώς καταδίκη του Αμερικανού τέως προέδρου μπορεί να οδηγήσει σε καθαίρεσή του από τη διοίκηση του ομίλου του.

Τεστ αυτοσυγκράτησης

Η κατάθεση Τραμπ αποτέλεσε «δοκιμασία για την αυτοσυγκράτηση του τέως προέδρου», όπως χαρακτηριστικά γράφει η ρεπόρτερ των Times της Νέας Υόρκης. Μία δικαστική αίθουσα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και τελετουργικό. Από τον μάρτυρα απαιτούνται ειλικρίνεια και μονολεκτικές απαντήσεις. Η αδυναμία του Τραμπ να τηρήσει τον παραπάνω κανόνα έκανε τον δικαστή Ενγκορον να τον διακόψει επανειλημμένα ζητώντας του να απαντά με ναι ή με όχι. «Σας παρακαλώ, όχι μονολόγους. Απαντήστε στην ερώτηση», είπε ο δικαστής. Αντί να συμμορφωθεί, ο Τραμπ επιτέθηκε κατά του Ενγκορον και της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, επικεφαλής της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση. «Είναι πολύ λυπηρό ότι εσείς, ένας δικαστής, πιστεύετε αυτή την πολιτικάντισσα, την Τζέιμς. Μόνος στόχος της είναι να με ταπεινώσει», είπε ο Τραμπ, για να συνεχίσει εναντίον του ίδιου του δικαστή: «Με αποκαλέσατε απατεώνα και δεν γνωρίζετε τίποτα για μένα».

Αντί να απαντά στις ερωτήσεις, ο Τραμπ επέλεξε για μία ακόμη φορά τους μακροσκελείς ανερμάτιστους μονολόγους, με τον Ενγκορον να τον διακόπτει κάθε φορά, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη ενός ακόμη λογυδρίου.

«Κανείς δεν συνειδητοποιεί πόσο καλή εταιρεία έφτιαξα. Το γήπεδο και κλαμπ γκολφ μου στο Αμπερντίν της Σκωτίας είναι μία καλλιτεχνική έκφραση. Είναι μία απίστευτη τοποθεσία και ένα από τα καλύτερα οικόπεδα που έχω δει στη ζωή μου», είπε ο Τραμπ σε έναν από τους μονολόγους του, προτού δεχθεί επίπληξη από την έδρα. «Σε κάποιες στιγμές, η κατάθεση του Τραμπ θύμιζε ταξιδιωτικό φυλλάδιο των ακινήτων του σε εξωτικούς προορισμούς. Κάθε φορά που συνέβαινε αυτό, το ακροατήριο υπομειδιούσε», έγραψε ρεπόρτερ των Times.

Σε διάλειμμα της διαδικασίας, ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από την αίθουσα κάνοντας το σήμα της νίκης με τον δείκτη και τον μέσο, χωρίς όμως να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

«Ο Σόρος πίσω από όλα»

Δηκτικά σχόλια δημοσίευσε χθες ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την Αφροαμερικανίδα γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία κατέθεσε –για λογαριασμό της πόλης– την αγωγή για απάτη εναντίον του. Γράφοντας με το γνωστό πλέον παραληρηματικό ύφος του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ λέει: «Ουάου! Μόλις έμαθα από το Fox News ότι η διεφθαρμένη και ρατσίστρια γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς υποστηρίζεται οικονομικά από τον Τζορτζ Σόρος. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ένας φανατικός και εκτός ελέγχου δικαστής, ο οποίος με κήρυξε ένοχο πριν ακόμη αρχίσει η δίκη, δεν επέτρεψε να γίνει η δίκη ενώπιον ενόρκων και είπε ότι το Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς αξίζει 18 εκατ. δολ. όταν η πραγματική του αξία είναι 50 με 100 φορές αυτό το ποσόν· έχουν γίνει η ντροπή του δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή