Πορτογαλία: Η παραίτηση του πρωθυπουργού φέρνει πρόωρες κάλπες

Πορτογαλία: Η παραίτηση του πρωθυπουργού φέρνει πρόωρες κάλπες

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών μπαίνει η Πορτογαλία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. Την Πέμπτη αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα ο οποίος βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς που τον οδήγησε στην έξοδο.

Ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο Πορτογάλος πρόεδρος καλεί σε συνεδρίαση τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Η εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει, για τον ίδιο λόγο, και το Κρατικό Συμβούλιο.

Προτού προκηρύξει εκλογές, ο πρόεδρος οφείλει, με βάση το Σύνταγμα, να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, όπως έγινε γνωστό, «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Το σκάνδαλο που ώθησε τον Αντόνιο Κόστα σε παραίτηση αφορά, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, σε «υποψίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, διαφθορά και αθέμιτη επιρροή» στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων για την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή υδρογόνου.

«Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Κόστα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υπέβαλε την παραίτησή του με φόντο την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για φερόμενες παρατυπίες που διέπραξε η κυβέρνησή του στη διαχείριση προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος σήμερα. Ο ίδιος είπε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα, Πορτογάλοι εισαγγελείς κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο και έθεσαν υπό κράτηση σειρά αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και τον προσωπάρχη του Κόστα

Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία είχε πάει σε βουλευτικές εκλογές για τελευταία φορά πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2022, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα τότε να επικρατεί εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,4%.

Οι επόμενες εκλογές κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθούν στη χώρα το 2026 αλλά στη σκιά του σκανδάλου που είδε το φως της δημοσιότητας τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και αυτό που μένει πια να φανεί είναι αν επηρεαστούν αρνητικά και τα ποσοστά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή