HΠΑ: Εκλογές για κυβερνήτες, δημάρχους και τοπικά κοινοβούλια

HΠΑ: Εκλογές για κυβερνήτες, δημάρχους και τοπικά κοινοβούλια

Στην κρίση των πολιτών και το δικαίωμα στην άμβλωση στο συντηρητικό Οχάιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για την εκλογή κυβερνήτη στο Κεντάκι και το Μισισιπή, αποφασίζουν για τον έλεγχο του κοινοβουλίου στη Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϊ και θα καθορίσουν αν το σύνταγμα της πολιτείας του Οχάιο θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα στην άμβλωση.

Παρότι οι εν λόγω εκλογές συνήθως λαμβάνουν μικρότερης προσοχής στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις προεδρικές και τις ενδιάμεσες Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί θα παρακολουθήσουν τις αναμετρήσεις με αγωνία ενόψει του επόμενου έτους.

Κυβερνήτες σε Κεντάκι και Μισισιπή

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Αντι Μπισίρ διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Ρεπουμπλικανό γενικό εισαγγελέα Ντάνιελ Κάμερον σε μια κατά βάση συντηρητική πολιτεία. Η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνήτη προβάλλει το ιστορικό του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο Κεντάκι, τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, την επέκταση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και τη θέσπιση αυστηρών πολιτικών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Ο Κάμερον επικεντρώνεται στη δημόσια ασφάλεια, και σε θέματα κατά των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Στον Μισισιπή, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Τέιτ Ριβς διεκδικεί την επανεκλογή του έναντι του Δημοκρατικού Μπράντον Πρίσλεϊ, πρώην δημάρχου. Ενώ ο Ριβς προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη βαθιά συντηρητική πολιτεία του Νότου, ο Πρίσλεϊ, ο δεύτερος ξάδελφος του τραγουδιστή Ελβις Πρίσλεϊ, τον έχει ξεπεράσει σε έσοδα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, με ισχυρή υποστήριξη από την Ενωση Δημοκρατικών Κυβερνητών.

Τοπικά κοινοβούλια σε Βιρτζίνια και Νιου Τζέρσεϊ

Οι 40 έδρες στη Γερουσία της Βιρτζίνια και οι 100 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων τίθενται προς διεκδίκηση. Οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται να διατηρήσουν ή να διευρύνουν το πλεονέκτημά τους στη Γερουσία και να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προβάδισμα. Η Βιρτζίνια, μια πολιτεία που ταλαντεύεται μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, είναι η μόνη στον αμερικανικό Νότο που δεν έχει θεσπίσει περαιτέρω όρια στις αμβλώσεις από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade τον Ιούνιο του 2022. Οι Ρεπουμπλικανοί μάχονται για τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων στο παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, Νιου Τζέρσεϊ. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει έδαφος από το 2021, όταν κέρδισαν επιπλέον επτά έδρες.

Το δικαίωμα στην άμβλωση στο Οχάιο

Ερώτημα στο Οχάιο καλεί τους ψηφοφόρους να κατοχυρώσουν (ή όχι) το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμα της πολιτείας, μια κίνηση που θα καθιστούσε άκυρο το όριο των έξι εβδομάδων που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά από τον Λευκό Οίκο ο οποίος ελπίζει να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade.

Δήμαρχοι ανά τη χώρα

Αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ θα εκλέξουν δημάρχους την Τρίτη. Στη Φιλαδέλφεια αναμετριούνται η Δημοκρατική Σέριλ Πάρκερ και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Οχ, καθώς ο δήμαρχος αποχωρεί. Στο Χιούστον, η Σίλα Τζάκσον Λι και ο πολιτειακός γερουσιαστής Τζον Γουίτμαϊρ, αμφότεροι Δημοκρατικοί, διεκδικούν τη διαδοχή του δημάρχου Σιλβέστερ Τέρνερ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή