Ισραήλ: Ο πόλεμος περνά στην «επόμενη φάση» – Στόχος τα τούνελ της Χαμάς

Ισραήλ: Ο πόλεμος περνά στην «επόμενη φάση» – Στόχος τα τούνελ της Χαμάς

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν οι IDF, περισσότεροι από 14.000 στόχοι της Χαμάς έχουν πληγεί, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 100 τούνελ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ώρα που οι δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται να επιχειρούν σε βάθος στην πόλη της Γάζας, ο πόλεμος περνά στην επόμενη φάση με κύριο στόχο τον λαβύρινθο σηράγγων και δομών διοίκησης της Χαμάς, σε μια επιχείρηση που μπορεί να διαρκέσει μήνες για να ολοκληρωθεί.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι IDF πολεμούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά της τρομοκρατίας», είπε ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. «Κάθε μέρα και κάθε ώρα οι δυνάμεις μας σκοτώνουν μαχητές, καταστρέφουν σήραγγες και όπλα. Προχωράμε προς τα εχθρικά κέντρα», πρόσθεσε.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε προέλαση εντός της πόλης, ωστόσο ο εκπρόσωπος του στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα –που είχαν περικυκλώσει την πόλη– ενδέχεται να πραγματοποιούν επιδρομές στο εσωτερικό.

Παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για ανθρωπιστική παύση, οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος εντός της πόλης της Γάζας καθιστά μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών επικίνδυνη και απίθανη σε αυτό το στάδιο.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς αγνοούν τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση τονίζει ότι δεν θα προβεί σε καμία τέτοια κίνηση όσο η Γάζα βρίσκεται υπό επίθεση. 

Δίκτυο σαν «ιστός της αράχνης»

Πέντε πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσαν στο Reuters ότι η καταστροφή του τεράστιου δικτύου σηράγγων που εκτείνεται κάτω από τη βόρεια Γάζα θα αποτελέσει θεμελιώδες μέρος της επόμενης φάσης της επίθεσης, η οποία θα απαιτήσει χρόνο.

Ο Αβι Μελαμέντ, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης ιντιφάντα, δήλωσε ότι τα στρατεύματα των IDF εργάζονταν μέσω ενός δομημένου σχεδίου για τον εντοπισμό σηράγγων, την καταστροφή των χώρων εκτόξευσης πυραύλων και την εξόντωση διοικητών και μαχητών της Χαμάς.

«Πρόκειται για την εξάλειψη της στρατιωτικής σπονδυλικής στήλης», είπε. «Θα ήταν πολύ λογικό να πούμε ότι έχουμε μπροστά μας κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες», πρόσθεσε. 

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παράκτιο θύλακα από το 2007, έχει κατασκευάσει σήραγγες που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, με βάθος έως και 80 μέτρα σε ορισμένα σημεία. Ενας όμηρος που κρατούνταν στο δίκτυο πριν απελευθερωθεί από τη Χαμάς τον περασμένο μήνα το περιέγραψε ως «ιστό αράχνης».

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι πολλές από τις σήραγγες, τα κέντρα διοίκησης και τους εκτοξευτές ρουκετών της Χαμάς βρίσκονται δίπλα σε σχολεία, νοσοκομεία και ανθρωπιστικά ιδρύματα στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής Αλ Σίφα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν οι IDF, περισσότεροι από 14.000 «στόχοι» της Χαμάς έχουν πληγεί, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 100 τούνελ.

Οι απώλειες των δυο πλευρών

Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει μια δύναμη μεταξύ 20.000 και 30.000 μαχητών, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναφέρει πόσοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, αλλά έχουν γίνει κηδείες για ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς επικεφαλής. Μεταξύ των σημαντικότερων ήταν ο Αϊμάν Νοφάλ, μέλος του ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, δήλωσε την Τρίτη ότι δεκάδες διοικητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Περίπου 348 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF. «Πρόκειται για έναν πολύπλοκο και δύσκολο πόλεμο και δυστυχώς έχει κόστος», δήλωσε ο Φίνκελμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT