Η Χαμάς είναι σαν… τον Νέλσον Μαντέλα, λέει ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας

Η Χαμάς είναι σαν… τον Νέλσον Μαντέλα, λέει ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ, όχι μόνο υπερασπίστηκε τη Χαμάς αλλά και τη συνέκρινε με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) του Νέλσον Μαντέλα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χαρακτηρίσει τη Χαμάς εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, είχε προκαλέσει προ εβδομάδων αντιδράσεις διεθνώς αλλά και προβληματισμό στις τάξεις της νατοϊκής Δύσης.

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη πιο πέρα σε σχέση με την τουρκική ηγεσία, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ, όχι μόνο υπερασπίστηκε τη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν κατατάξει εδώ και χρόνια μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και της έπλεξε το εγκώμιο.

Ο 76χρονος Μαλαισιανός πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει τη Χαμάς και με… το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) του Νέλσον Μαντέλα που είχε δώσει αγώνα ενάντια στο aπαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.  

«Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ, έθεσε σε κίνδυνο την –ύψους 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων– εμπορική σχέση της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας σθεναρά τη Χαμάς με την οποία η Μαλαισία διατηρεί παλαιόθεν δεσμούς», σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero, υπογραμμίζοντας ότι η Μαλαισία θα μπορούσε να βρεθεί τώρα στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο του Hamas International Financing Prevention Act.

Τα κίνητρα του Μαλαισιανού πρωθυπουργού μάλλον είναι, πάντως, και (μικρο)πολιτικά, καθώς εκείνος ηγείται πια ενός ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού σε μια περίοδο κατά την οποία μάλιστα οι ισλαμιστές, το κόμμα PAS εν προκειμένω, ενισχύονται πολιτικά.  

Η πλειοψηφικά μουσουλμανική Μαλαισία θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Εχει μάλιστα διαμηνύσει ότι για να υπάρξουν τέτοιες σχέσεις θα πρέπει να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί μια λύση τύπου δύο κρατών στο Παλαιστινιακό, όπως αναφέρει το BBC.

Με πληροφορίες από BBC, Gzero 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή