Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στην Κομισιόν: «Αδικη και προκατειλημμένη» η προσέγγιση της Ε.Ε

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στην Κομισιόν: «Αδικη και προκατειλημμένη» η προσέγγιση της Ε.Ε

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει επίσης λόγο για «παράνομες» και «μαξιμαλιστικές» θέσεις της ελληνικής πλευράς, και επαναφέρει τις αναφορές περί δύο κρατών στην Κύπρο.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηλιτεύει την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την τουρκική ενταξιακή πορεία που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν, κάνει λόγο για «σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας». Βλέπει, επίσης, δομικά προβλήματα σχετικά με την τουρκική δικαιοσύνη και το τουρκικό προεδρικό σύστημα. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει σειρά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εντοπίζει προβλήματα αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

«Απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις αδικαιολόγητες επικρίσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ιδιαίτερα τις ενότητες που αφορούν τα πολιτικά κριτήρια και το δικαστικό σύστημα καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημειώνει στη δική του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». 

«Η συνεχιζόμενη άδικη και προκατειλημμένη προσέγγιση της Ε.Ε απέναντι στη χώρα μας είναι ανησυχητική για το μέλλον της ηπείρου μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Αναφορικά, δε, με την κριτική που δέχθηκε η Αγκυρα από τους Ευρωπαίους για τη στάση της απέναντι στη Χαμάς, η ηγεσία της τουρκικής διπλωματίας σημειώνει: «Αξιολογούμε σαν έπαινο ότι στο κείμενο διατυπώνεται σαν κριτική το γεγονός ότι η θέση της χώρας μας για τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ είναι εντελώς ασύμβατη με την Ε.Ε […] Οι πολιτικές που βασίζονται σε οικουμενικές αξίες, στο διεθνές δίκαιο και στις ανθρωπιστικές αρχές δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στην Ουκρανία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει κατηγορώντας την Ε.Ε ότι «υπερασπίζεται άνευ όρων τις ελληνοκυπριακές θέσεις» στο Κυπριακό το οποίο όμως θα μπορέσει να οδηγηθεί σε λύση μόνο εάν «υπάρξουν δύο πλευρές στο νησί», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σημερινή τουρκική ανακοίνωση η οποία όμως αναφέρεται και στο Αιγαίο. 

Ως προς αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι: «η έκθεση για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο αντικατοπτρίζει τις παράνομες, μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελλήνων/Κύπριων, ενώ παράλληλα αγνοεί τις δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που αναδεινύει για άλλη μια φορά μπορστά στα μάτια όλου του κόσμου τη μεροληπτική και άδικη στάση που ακολουθεί η Ε.Ε υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης». 

«Η ίδια η Ε.Ε αποδέχεται την πραγματικότητα της ανάγκης ενίσχυσης των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε σε όλους τους τομείς, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική από ό,τι στο παρελθόν. Αντί για μονομερή και άδικη κριτική, είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να θεμελιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε σε πιο στέρεες βάσεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με γνώμονα τα κοινά μας συμφέροντα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT