ΗΠΑ: Υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αποκάλεσε ναζιστή τον Ζελένσκι, πριν ανασκευάσει

ΗΠΑ: Υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αποκάλεσε ναζιστή τον Ζελένσκι, πριν ανασκευάσει

Δεν πήρε πίσω όμως ότι χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο έναν «κωμικό με ρούχα φορτηγατζή»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε εντός και εκτός ΗΠΑ η σαφής αναφορά υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ναζιστή, υποχρεώνοντας τελικά την πλευρά του αουτσάιντερ για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 να ανασκευάσει.

Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με πέντε υποψήφιους Ρεπουμπλικανούς, πάντα χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βίβεκ Ραμασουάμι εξαπέλυσε μια μάλλον απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία και στον ηγέτη της, στηρίζοντας ουσιαστικά τη θέση των πιο συντηρητικών Ρεπουμπλικανών που διαχωρίζουν τη στήριξη στο Ισραήλ από εκείνη στην Ουκρανία, εγκρίνοντας μόνο την πρώτη.

Αφού ξεσπάθωσε κατά του Κιέβου ξεστομίζοντας διάφορες ανακρίβειες περί κρατικού μονοπωλίου στα μέσα ενημέρωσης κ.λπ., ο κ. Ραμασουάμι είπε συγκεκριμένα: «Η Ουκρανία δεν αποτελεί δημοκρατικό πρότυπο. Τίμησε έναν ναζιστή στις τάξεις της, τον κωμικό που φορά παντελόνι φορτηγατζή και λέγεται Ζελένσκι στις τάξεις της, κι αυτό δεν είναι δημοκρατικό».

Η αναφορά αυτή προξένησε αγανάκτηση στην αίθουσα όπου διεξήχθη το ντιμπέιτ, καθώς και κύμα κριτικής στο διαδίκτυο. Κυρίως Αμερικανοί χρήστες κοινωνικών δικτύων υπενθύμισαν τις εβραϊκές ρίζες του Ουκρανού ηγέτη, η οικογένεια του οποίου έχασε μέλη της κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Σε μία από τις αναρτήσεις της η ομάδα των Ρεπουμπλικανών «Lincoln Project», που αντιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ, ο αποκάλεσε τον κ. Ραμασουάμι «επιπόλαιο υποψήφιο».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του υποψηφίου, Τρίσα Μακλάφλιν, «δεν αποκάλεσε τον Ζελένσκι ναζί». 

Σύμφωνα με αυτήν, ο νεαρός πολιτικός αναφερόταν στην εκδήλωση του Σεπτεμβρίου κατά την οποία ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο του Καναδά, όπου βρισκόταν προσκεκλημένος ο 98χρονος Γιάροσλαβ Χούνεκ, ο οποίος υπηρέτησε στις τάξεις της μεραρχίας της Γαλικίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επίσης προσκεκλημένος.

Ταυτόχρονα, το επιτελείο του κ. Ραμασουάμι παραδέχεται ότι, χωρίς να δοθεί το απαραίτητο πλαίσιο, αυτή η παρατήρηση που έκανε μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί.

Πηγή: NBC, RBC Ukraine, X

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή