Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε σε «καθημερινές 4ωρες παύσεις» στη βόρεια Γάζα

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε σε «καθημερινές 4ωρες παύσεις» στη βόρεια Γάζα

Η ανακοίνωση για αυτές τις παύσεις θα γίνεται τρεις ώρες πριν την έναρξή τους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει «4ωρες παύσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας κάθε μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η ανακοίνωση για αυτές τις παύσεις θα γίνεται τρεις ώρες πριν την έναρξή τους. Παράλληλα, ο Κίρμπι ανέφερε ότι το Ισραήλ θα ανοίξει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα. Ο ένας έχει ήδη ανοίξει και ο άλλος θα βρίσκεται σε παραλιακό δρόμο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες» λαμβάνουν χώρα στη Γάζα. Σε ανάρτηση, αναφέρεται ότι «αυτές οι τακτικές παύσεις είναι περιορισμένες σε χρόνο και περιοχή».

Δεν έγιναν γνωστές οι τοποθεσίες ή το χρονικό πλαίσιο των παύσεων αυτών, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός επικοινωνεί με ανθρώπους στη Γάζα, χρησιμοποιώντας μηνύματα sms και φυλλάδια σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και τηλεφωνικές κλήσεις σε άτομα.

Ο Νετανιάχου απέρριψε πρόταση για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση συμφωνίας για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους.

Πηγές που επικαλείται ο βρετανικός Guardian ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τη συμφωνία στις αρχικές διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη της επίθεσης του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα. Οι διαπραγματεύσεις επανελήφθησαν μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούσαν εκεχειρία διαφορετικής διάρκειας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αριθμού ομήρων.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την χερσαία εισβολή αφορούσαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων αιχμάλωτων στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Haaretz, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT