Ο πατέρας παίκτη της Λίβερπουλ ήταν για μέρες όμηρος

Ο πατέρας παίκτη της Λίβερπουλ ήταν για μέρες όμηρος

Αντάρτες του ELN της Κολομβίας απελευθέρωσαν σήμερα τον πατέρα του Λούις Ντίαζ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι γονείς του 26χρονου ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Λουίς Ντίαζ, έπεσαν θύματα απαγωγής από αγνώστους στην Κολομβία. Εκτοτε, ξεκίνησε μια δραματική υπόθεση ομηρίας που κράτησε για 13 ολόκληρες ημέρες και ολοκληρώθηκε σήμερα, αισίως. 

Στις 28 Οκτωβρίου, ένοπλοι επιτέθηκαν και απήγαγαν τους γονείς του ποδοσφαιριστή στην πόλη Μπαράνκας της Κολομβίας. Λίγες ώρες μετά το συμβάν, η μητέρα του 26χρονου απελευθερώθηκε αλλά τα ίχνη του πατέρα παρέμεναν χαμένα. 

Τα πρώτα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχε απαχθεί από την τοπική μαφία. Στις 2 Νοεμβρίου, ωστόσο, αποκαλύφθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι πίσω από την απαγωγή βρισκόταν ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Κολομβίας (ELN). Πρόκειται για μια μαρξιστική-λενινιστική αντάρτικη ομάδα που αντιμάχεται την κυβέρνηση της χώρας με ένοπλη σύγκρουση από το 1964. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε συνομιλίες για ειρήνευση.

Αν και η υπόθεση ομηρίας του Λουίς Μανουέλ Ντίαζ κλιμάκωσε και πάλι την ένταση ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση, φαίνεται πως έληξε αναίμακτα. Υστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι αντάρτες συμφώνησαν και τελικά παρέδωσαν τον πατέρα του Ντίαζ σε μέλη της Καθολικής Εκκλησίας και του ΟΗΕ, δίνοντας τέλος στην έντονη ανησυχία σχετικά με την τύχη του και την ασφάλειά του.

Ο πατέρας παίκτη της Λίβερπουλ ήταν για μέρες όμηρος-1
Γκράφιτι με τον Λούις Ντίαζ στην πόλη Μπαράνκας της Κολομβίας όπου σημειώθηκε η απαγωγή των γονιών του. – Φωτ.: AP

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν τον πατέρα του Ντίαζ σε έναν αεροδιάδρομο στην πόλη Βαλεντουπάρ στην επαρχία Σέσαρ της Κολομβίας αφού κατέβηκε από ελικόπτερο.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το τι ακριβώς μεσολάβησε για την απελευθέρωσή του, αν για παράδειγμα οι ένοπλοι αντάρτες έλαβαν λύτρα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση. Πάντως, σε ανακοίνωσή της, η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης δήλωσε ότι πανηγυρίζει για την απελευθέρωση τονίζοντας ότι η απαγωγή αυτή «δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ».

Ο ELN ανέφερε πριν από μια εβδομάδα ότι θα τερμάτιζε την απαγωγή του Λουίς Μανουέλ Ντίαζ, αλλά η απελευθέρωσή του καθυστέρησε εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της αντάρτικης ομάδας και της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, επέκρινε νωρίτερα τους ένοπλους αντάρτες ότι έθεσαν τη ζωή του πατέρα του Ντίαζ σε περιττό κίνδυνο και έβλαψαν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή