Αυστραλία: Συμφωνία για κλιματικό άσυλο στους κατοίκους του Τουβαλού – Στρατηγική νίκη για την Καμπέρα

Αυστραλία: Συμφωνία για κλιματικό άσυλο στους κατοίκους του Τουβαλού – Στρατηγική νίκη για την Καμπέρα

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή «ειδικών» δικαιωμάτων σε όσους κατοίκους του αρχιπελάγους πηγαίνουν στην Αυστραλία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι προσφέρει στους κατοίκους του Τουβαλού, ενός αρχιπελάγους στον Ειρηνικό Ωκεανό που απειλείται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, «ειδικά» δικαιώματα για να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Αυστραλία, στο πλαίσιο συμφωνίας που παρουσίασαν σήμερα οι δύο χώρες.

«Πιστεύουμε ότι ο λαός του Τουβαλού αξίζει να έχει την επιλογή να ζει, να σπουδάζει και να εργάζεται αλλού, καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται», ανέφεραν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι και ο ομόλογός του από το Τουβαλού Καουσέα Νατάνο.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή «ειδικών» δικαιωμάτων σε όσους κατοίκους του Τουβαλού πηγαίνουν στην Αυστραλία, ενώ περιλαμβάνει και προβλέψεις για την ασφάλεια του αρχιπελάγους, δεσμεύοντας κυρίως την Καμπέρα να βοηθά το Τουβαλού σε περιπτώσεις εισβολής ή φυσικής καταστροφής.

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Το μικρό αρχιπέλαγος και οι 11.000 κάτοικοί του είναι μεταξύ των λαών που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Δύο από τις εννέα ατόλες του έχουν ήδη βυθιστεί σε μεγάλο βαθμό κάτω από το νερό και ειδικοί εκτιμούν ότι σε 80 χρόνια το Τουβαλού δεν θα είναι πια κατοικήσιμο.

Τον Οκτώβριο ο Νατάνο είχε δηλώσει ότι η χώρα του κινδυνεύει «να εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης», αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Η εμπορική εξάρτηση της Αυστραλίας από τον άνθρακα και τις εξαγωγές φυσικού αερίου –που συμβάλλουν σημαντικά στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα– είναι εδώ και καιρό αιτία αντιπαράθεσης με τις γειτονικές της χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Στρατηγική νίκη για την Καμπέρα

Η συμφωνία αυτή μπορεί εξάλλου να θεωρηθεί στρατηγική νίκη για την Καμπέρα, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στον Ειρηνικό Ωκεανό και να αντιταχθεί στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Τα νησιά Κιριμπάτι και τα νησιά του Σολομώντα έχουν στραφεί στο Πεκίνο τα τελευταία χρόνια. Το Τουβαλού εξακολουθεί να αντιτίθεται στην Κίνα και έχει αναγνωρίσει διπλωματικά την Ταϊβάν.

Ο Νατάνο δήλωσε ότι η συμφωνία με την Αυστραλία αποτελεί «ελπίδα» και «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» για την περιφερειακή σταθερότητα.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή