Ισπανία: Το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV θα στηρίξει τον Σάντσεθ 

Ισπανία: Το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV θα στηρίξει τον Σάντσεθ 

Η υποστήριξη του βασκικού κόμματος, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του καταλανικού κόμματος Junts, που επιβεβαιώθηκε χθες Πέμπτη, προσφέρει στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι συμφώνησε να υποστηρίξει τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθειά του να κερδίσει ακόμα μία θητεία στο αξίωμα.

Η υποστήριξη του βασκικού κόμματος, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του καταλανικού κόμματος Junts, που επιβεβαιώθηκε χθες Πέμπτη, προσφέρει στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή των 350 μελών ενόψει ψηφοφορίας που είναι προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες.

Η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί από τον εκτελούντα χρέη προέδρου, Πέδρο Σάντσεθ, και τον ηγέτη των Βάσκων εθνικιστών, Αντόνι Ορτουζάρ, στο Κογκρέσο.

Η συμφωνία με το Junts

Την Πέμπτη, το PSOE, υπό τον Σάντσεθ, κατέληξε σε συμφωνία με το Junts που περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση νόμου περί αμνηστίας, παρακάμπτοντας το κύριο εμπόδιο για την ανανέωση της θητείας μίας προοδευτικής κυβέρνησης. 

Μετά τις ατελέσφορες εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Ιουλίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέρασε εβδομάδες διαπραγματεύσεων με μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αριστερής πλατφόρμας Sumar και των καταλανικών και βασκικών εθνικιστικών κομμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν υποστηρίξει τον Σάντσεθ στις αρχές του 2020 για την προηγούμενη θητεία του.

Αντιδράσεις

Ισπανία: Το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV θα στηρίξει τον Σάντσεθ -1

Οι συντηρητικοί αντίπαλοι του Σάντσεθ τον έχουν κατηγορήσει ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ισπανία για το δικό του πολιτικό όφελος.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισε να διαφαίνεται η συμφωνία PSOE – Junts, το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα ανεβαίνει.

Ενταση υπάρχει και στους δρόμους, καθώς διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία έξω από την έδρα των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη κάθε βράδυ.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ, 24 άτομα συνελήφθησαν και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις Αρχές, καθώς οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος συνεδριάζει στη Μαδρίτη για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, μετά τις διαδηλώσεις κατά της αμνηστίας που διοργάνωσε το κόμμα την Κυριακή.

Πηγή: Reuters, EL PAÍS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT