Η Νότια Αφρική καλεί τον πρέσβη του Ισραήλ για «ατυχή συμπεριφορά»

Η Νότια Αφρική καλεί τον πρέσβη του Ισραήλ για «ατυχή συμπεριφορά»

«Ο πρεσβευτής Μπελοτσερκόφσκι καλείται να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Βιέννης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νότια Αφρική κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει την πρόσφατη «ατυχή συμπεριφορά του», όπως τη χαρακτήρισε, σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια ανακοίνωσε πως ο Ελίαφ Μπελοτσερκόφσκι έλαβε την Πέμπτη την κλήση, χωρίς όμως να αναφερθεί με λεπτομέρειες στη συμπεριφορά του.

«Ο πρεσβευτής Μπελοτσερκόφσκι καλείται να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Βιέννης, οι οποίες αναγνωρίζουν στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών ορισμένα προνόμια και ευθύνες, σημαντική θέση μεταξύ των οποίων καταλαμβάνει η αναγνώριση των κυρίαρχων αποφάσεων του κράτους – οικοδεσπότη», αναφέρει η νοτιοαφρικανική ανακοίνωση.

«Εκλήθη για άλλη μια φορά, για να διαβιβάσει τις ανησυχίες της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ», επισημαίνεται. Η πρεσβεία του Ισραήλ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Τη Δευτέρα, η Νότια Αφρική είχε επικρίνει τον κ. Μπελοτσερκόφσκι για δημόσια σχόλια που έκανε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. «Ο πρεσβευτής του Ισραήλ έχει κάνει μια σειρά από σχόλια … χωρίς να έχει συζητήσει με ανώτερα μέλη της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ. «Δεν ξέρω αν είναι επειδή πρόκειται για μια αφρικανική χώρα και δεν μας σέβονται, αλλά είναι κάτι που δεν πρέπει να ανεχτούμε», είχε προσθέσει.

Παρόλο που οι λόγοι πίσω από την απόφαση παραμένουν άγνωστοι, αξίζει να σημειωθεί πως σε άρθρο του με τίτλο «Στον πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα», ο κ. Μπελοτσερκόφσκι ανέφερε πως «οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν είχαν πολιτικά κίνητρα και δεν είχαν καμία πολιτική δικαιολογία. Δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα αλλά για ζήτημα ηθικής. Η αποτυχία καταδίκης αυτής της βάναυσης σφαγής θέτει σε κίνδυνο τις ανθρώπινες αξίες και μόλις αυτό συμβεί, οι συμβιβασμοί αυτοί δεν θα περιορίζονται στη Χαμάς».

Νότια Αφρική: Ζητάει έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Σημειώνεται πως η Νότια Αφρική αποφάσισε να ανακαλέσει τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αξιολογήσει τη σχέση της με τη χώρα, καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νότια Αφρική τάσσεται επί μακρόν υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και έχει συντρέξει τους Παλαιστίνιους, παρομοιάζοντας τα δεινά τους με εκείνα της Νότιας Αφρικής πριν από το τέλος του απαρτχάιντ το 1994. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απορρίπτει τη σύγκριση.

Η σημερινή δήλωση επανέλαβε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και ανέφερε πως η Νότια Αφρική επιθυμεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διεξαγάγει έρευνα για την ηγεσία του Ισραήλ σε σχέση με εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον αμάχων από τη Χαμάς και τονίστηκε πως οι ενέργειες αυτές θα πρέπει επίσης να ερευνηθούν για εγκλήματα πολέμου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT