Ισπανία: Ερευνα για πιθανή σχέση του Ιράν με τον πυροβολισμό ακροδεξιού πολιτικού

Ισπανία: Ερευνα για πιθανή σχέση του Ιράν με τον πυροβολισμό ακροδεξιού πολιτικού

Τον Ιανουάριο, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβάλει κυρώσεις στον Αλεχάντρο Βιντάλ - Κουάντρας μαζί με άλλους που είχαν δεσμούς με την ιρανική αντιπολίτευση

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισπανική αστυνομία δήλωσε ότι δεν αποκλείει καμία θεωρία για την επίθεση κατά του Αλεχάντρο Βιντάλ-Κουάντρας την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής σύνδεσης του πρώην Ευρωπαίου νομοθέτη με την ιρανική αντιπολίτευση.

Αστυνομική πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύνδεση με το Ιράν, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ο Βιντάλ-Κουάντρας αναφέρθηκε στο ζήτημα από το νοσοκομείο.

Σε μια ένδειξη ότι η αστυνομία εξετάζει την πιθανή σύνδεση με το Ιράν, ένας άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι συμμετέχει ήδη στις έρευνες μια ομάδα που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας και εξτρεμισμού.

Σημειώνεται πως ο 78χρονος ακροδεξιός Βιντάλ-Κουάντρας ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής του κεντροδεξιού PP στην περιοχή της Καταλονίας, καθώς και συνιδρυτής του ακροδεξιού ισπανικού κόμματος Vox αλλά και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο μεταξύ 1999 και 2014.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο Βιντάλ-Κουάντρας ευθυγραμμίστηκε επί δεκαετίες με την ιρανική αντιπολίτευση στην εξορία, μια σχέση που ήταν γνωστή στην Τεχεράνη. 

Τον Ιανουάριο, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις στον Βιντάλ-Κουάντρας μαζί με άλλους που είχαν δεσμούς με τους εξόριστους Λαϊκούς Μουτζαχεντίν του Ιράν ή MEK (Mujahedin-e Khalq).

Πηγή: Guardian, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT