Το Μεσανατολικό δηλητηριάζει τη φοιτητική κοινότητα στις ΗΠΑ

Το Μεσανατολικό δηλητηριάζει τη φοιτητική κοινότητα στις ΗΠΑ

Καθημερινές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ενώ η σύγκρουση προκαλεί ένταση μεταξύ φοιτητών στα πανεπιστήμια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων παρήλασαν στους δρόμους του κεντρικού Μανχάταν ζητώντας κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, σε μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα, εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν σε ανάλογες πορείες στα πανεπιστήμια της πόλης. Οι διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη στους δρόμους της πόλης και στα πανεπιστημιακά campus τον τελευταίο μήνα, καθώς κλιμακώνεται η οργή για τον πόλεμο κι εντείνονται οι φόβοι για έξαρση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Αλλες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στα social media, ενίοτε μεταξύ αγανακτισμένων φοιτητών, που διαμαρτύρονται για τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών διοικήσεων.

Η πορεία στο κέντρο του Μανχάταν οδήγησε σε παράλυση μεγάλα τμήματα της πέμπτης λεωφόρου, με τους συμμετέχοντες να κουνούν παλαιστινιακές σημαίες και να φωνάζουν «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» μπροστά από τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του πολυκαταστήματος Macy’s. «Πιστεύω ότι υπάρχει αληθινή ανάγκη για αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή», σχολίασε η Σαμ Κρίμπεν, καθώς κατευθυνόταν προς την όγδοη λεωφόρο μαζί με μια ομάδα φίλων. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να υψώσει αυτήν τη στιγμή τη φωνή του κι εξαρτάται από εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας φωνή αφού εκείνοι φιμώνονται».

Η ημέρα των κινητοποιήσεων την Πέμπτη ξεκίνησε με έξοδο των φοιτητών από τις αίθουσες παραδόσεων. Μικρές ομάδες εφήβων ενώθηκαν με την κεντρική διαδήλωση, που ξεκίνησε το μεσημέρι στο πάρκο Μπράιαντ, ενώ βορειότερα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια 300 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη βιβλιοθήκη για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους. Κάποιοι φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια «Φέρτε τους πίσω», μια αναφορά στους 240 ομήρους που βρίσκονται ακόμη μέσα στη Γάζα. Σε κάποιο σημείο, ένας φοιτητής άρχισε να φωνάζει ύβρεις κατά των Εβραίων, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από φοιτητές δίπλα του.

Η ένταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η σύγκρουση διχάζει τη φοιτητική κοινότητα και δηλητηριάζει την πανεπιστημιακή ζωή. Ο Φαντί Σουμάν, Παλαιστίνιος φοιτητής ηλεκτρονικών υπολογιστών, πιστεύει ότι το Κολούμπια δεν κάνει πλέον αρκετά για να αντιμετωπίσει την ισλαμοφοβία. «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχει μία πρόταση σε ένα μέιλ δύο παραγράφων», επισημαίνει ο Σουμάν, 31 ετών. «Δεν χρησιμοποιούν καν τη λέξη “Παλαιστίνη”. Ούτε τη λέξη “Γάζα”. Είναι ενδεικτικό του κλίματος».

Η διαδήλωση της Πέμπτης επεκτάθηκε και σταμάτησε κοντά στο Πανεπιστήμιο Σίτι στην πέμπτη λεωφόρο. Ο Σάντορ Τζον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι ήρθε να στηρίξει τους μαθητές γυμνασίου και θυμήθηκε που διαδήλωνε στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν ήταν μαθητής. «Θέλω να δείξω την αλληλεγγύη μου στους μαθητές και στους φοιτητές που ορθώνουν το ανάστημά τους για να στηρίξουν τον λαό της Γάζας». Καθώς η πορεία περνούσε από την Τάιμς Σκουέρ, σταμάτησε έξω από τα γραφεία των New York Times, όπου μια ομάδα δημοσιογράφων είχε συγκεντρωθεί στην είσοδο για να πιέσει τη συντακτική ομάδα να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT