Ο Πάπας Φραγκίσκος «παραίτησε» αιφνιδιαστικά επίσκοπο του Τέξας

Ο Πάπας Φραγκίσκος «παραίτησε» αιφνιδιαστικά επίσκοπο του Τέξας

Ο επίσκοπος έχει ασκήσει έντονη κριτική στην προσπάθεια του Πάπα να κάνει την Εκκλησία πιο «φιλόξενη» στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον επίσκοπο της πόλης Τάιλερ στο ανατολικό Τέξας και έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του, μεταξύ των συντηρητικών Ρωμαιοκαθολικών των ΗΠΑ, απέπεμψε ο Πάπας Φραγκίσκος

Η απαλλαγή του Τζόζεφ Στρίκλαντ από τα καθήκοντά του αποτελεί κίνηση «πολύ σπάνια», καθώς είθισται οι επίσκοποι που έχουν προβλήματα με το Βατικανό να υποβάλουν την παραίτησή τους, την οποία στη συνέχεια ο ποντίφικας αποδέχεται.

Η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου ήρθε μετά την άρνηση του 65χρονου επισκόπου να παραιτηθεί, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν φθάνουν στην ηλικία των 75. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Στρίκλαντ είχε δηλώσει ότι θα αρνιόταν την παραίτηση, αν του ζητούνταν κάτι τέτοιο.

«Πληθωρικός» χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Τζόζεφ Στρίκλαντ, ο οποίος είχε διοριστεί από τον αείμνηστο Πάπα Βενέδικτο το 2012, είχε γράψει στο Twitter ότι απορρίπτει το «πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου που υπονομεύει την πίστη».

Σημειώνεται πως ο επίσκοπος έχει ασκήσει έντονη κριτική στην προσπάθεια του Πάπα να κάνει την Εκκλησία πιο «φιλόξενη» στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και στις προσπάθειες να δώσει στους λαϊκούς κληρικούς περισσότερες ευθύνες.

Η αποπομπή του ακολούθησε έρευνα του Βατικανού σχετικά με τη διοίκηση της επισκοπής Τάιλερ, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στους Καθολικούς, περιελάμβανε επανεξέταση του χειρισμού των οικονομικών υποθέσεων.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από το Βατικανό και τη Διάσκεψη των Επισκόπων στις ΗΠΑ, χωρίς όμως καμία από τις δύο ανακοινώσεις να αναφέρει τους λόγους.

Ο Στρίκλαντ, ένας από τους πιο «θορυβώδεις σημαιοφόρους» της υπερσυντηρητικής πτέρυγας της αμερικανικής Εκκλησίας, έχει εθνική απήχηση πολύ πέρα από τη μικρή επισκοπή του Τάιλερ.

Ενθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρείται ήρωας από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πέρυσι, όταν το Βατικανό καθαίρεσε τον υπερσυντηρητικό Αμερικανό ιερέα Φρανκ Παβόνε για «βλάσφημες» αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Στρίκλαντ ήταν ένας από τους λίγους Αμερικανούς επισκόπους που τον υπερασπίστηκαν δημοσίως.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή