Σουέλα Μπρέιβμαν: Γιατί η ΥΠΕΣ θεωρείται η πιο «απεχθής πολιτικός» της Βρετανίας

Σουέλα Μπρέιβμαν: Γιατί η ΥΠΕΣ θεωρείται η πιο «απεχθής πολιτικός» της Βρετανίας

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως «οι άστεγοι που μένουν στον δρόμο έχουν "επιλέξει" αυτόν τον τρόπο ζωής».

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μερικές ημέρες η Σουέλα Μπρέιβμαν είναι η πιο διχαστική, αν όχι απεχθής, πολιτική φιγούρα στη Βρετανία, σημειώνει το Politico. 

Οχι δίχως λόγο… 

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως «οι άστεγοι που μένουν στον δρόμο έχουν “επιλέξει” αυτόν τον τρόπο ζωής». Οι δηλώσεις της προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, και μάλιστα σε μια κοινωνικοπολιτική συγκυρία όπου αριθμός – ρεκόρ Βρετανών, αντιμέτωπων με το αυξημένο κόστος ζωής, καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων για να προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής. 

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, αρκετοί συνάδελφοί της βουλευτές των Τόρις διαμαρτυρήθηκαν στο Συντηρητικό Κόμμα για τη ρητορική της. Τον Σεπτέμβριο, ο ισχυρισμός της ότι οι μετανάστες υποδύονται τους ομοφυλόφιλους για να τους χορηγηθεί άσυλο, προκάλεσε αντιδράσεις και καταδίκη, μεταξύ πολλών άλλων και του τραγουδιστή Ελτον Τζον. Επιπλέον, κατά το παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τις αφίξεις μεταναστών στη Γηραιά Αλβιόνα «εισβολή», οδηγώντας τον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι να κάνει λόγο για «επικίνδυνη ρητορική». 

Αυτή τη φορά, σε ανάρτησή της προ μίας εβδομάδας στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), η Μπράβερμαν δήλωσε ότι θέλει να εμποδίσει τους άστεγους να στήνουν τις σκηνές τους σε δημόσιους χώρους. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δρόμοι μας να καταλαμβάνονται από σειρές σκηνών στις οποίες ζουν άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το εξωτερικό, που μένουν στον δρόμο έχοντας επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής».

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την οργή οργανώσεων αρωγής, της αντιπολίτευσης, ακόμη και κάποιων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, διέρχεται οξεία κρίση στέγασης και κόστους ζωής, που επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό. Ακόμη και ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, πήρε αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της υπουργού του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο η βρετανική κυβέρνηση, από τον Μάρτιο του 2022 έως τον φετινό Μάρτιο 104.510 νοικοκυριά στην Αγγλία ζούσαν σε προσωρινά καταλύματα, αύξηση κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και ένας πρωτοφανής αριθμός από το 1998, οπότε ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Στο Λονδίνο, 3.272 άνθρωποι κοιμούνταν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023, εκ των οποίων περίπου οι μισοί για πρώτη φορά.

Κρίση στέγασης

«Κάνοντας τους ανθρώπους αυτούς δακτυλοδεικτούμενους, απλώς τους αποτρέπεις από το να ζητήσουν βοήθεια και τους βυθίζεις στη φτώχεια, εκθέτοντάς τους σε μεγάλο κίνδυνο εκμετάλλευσης», έγραψε η οργάνωση προάσπισης των αστέγων, Crisis, σε ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την έλλειψη κατοικιών: κάποιοι ιδιοκτήτες αγόρασαν κατοικίες σε καλή τιμή, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, και πλέον είναι αναγκασμένοι να τα πουλήσουν προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευτεί επανειλημμένως να σταματήσει τις εξώσεις άνευ λόγου -που έχουν αυξηθεί-, αλλά καθυστερεί να υιοθετήσει ένα μέτρο που δεν είναι δημοφιλές μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων.

«Δεκαετίες αδράνειας μάς οδήγησαν σήμερα σε τεράστια ενοίκια, σε αύξηση των εξώσεων και σε επίπεδα – ρεκόρ αστέγων, και οι υπουργοί κατηγορούν τους πάντες εκτός από τους εαυτούς τους», κατήγγειλε η Πόλι Νιτ, γενική διευθύντρια της οργάνωσης αρωγής Shelter.

Ο «χειρότερος» χειμώνας

Ως ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί, το Trussel Trust, το μεγαλύτερο δίκτυο τραπεζών τροφίμων στη Βρετανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο αριθμός των πακέτων με τρόφιμα που διένειμε έφτασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα: 1,5 εκατ. από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο φέτος, αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2022.

«Εκτιμούμε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι ο χειρότερος που έχουμε δει ποτέ», εξήγησε η Ελεν Μπαρνάρντ, στέλεχος της οργάνωσης αυτής που διαχειρίζεται 1.400 τράπεζες τροφίμων.

Σχεδόν το 65% των ανθρώπων που ζητούν τα πακέτα τροφίμων «είναι γονείς με παιδιά, οι οποίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς», αποκάλυψε.

Ο πληθωρισμός, αφού έφτασε στην κορύφωσή του τον Οκτώβριο του 2022 -στο 11,1%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 41 χρόνια-, τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 6,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της G7.

Εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό, οι οργανώσεις αρωγής εκτιμούν ότι η μείωση των κοινωνικών παροχών τα τελευταία δέκα χρόνια και η έλλειψη κατοικιών έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική φτώχεια.

«Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα που θα έπρεπε να δώσουν για τρόφιμα ώστε να πληρώσουν το ενοίκιο και να αποφύγουν την έξωση», υπογράμμισε η Μπαρνάρντ. «Πριν από δέκα χρόνια, ουσιαστικά, δεν υπήρχαν τράπεζες τροφίμων στη Βρετανία. Σήμερα, μια γενιά παιδιών μεγαλώνει πιστεύοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια τράπεζα τροφίμων σε κάθε κοινότητα».

Πηγή: Politico/ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT