Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη – Χάρτες για 270 περιοχές

Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη – Χάρτες για 270 περιοχές

Πού καταγράφεται το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την τελευταία δεκαετία, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξανόταν σταθερά μέχρι το 2019, φτάνοντας τα 81,3 χρόνια κατά μέσο όρο. Ωστόσο, το 2020 και το 2021 καταγράφηκε αισθητή μείωση.  

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2021, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ε.Ε. ήταν τα 80,1 χρόνια, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία για 270 γεωγραφικές ενότητες. Για τις γυναίκες το προσδόκιμο ζωής ανέβαινε στα 82,9 έτη ενώ για τους άνδρες βρισκόταν στα 77,2 έτη. 

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες καταγράφηκε στην περιφέρεια της Μαδρίτης, ενώ ακολουθούσαν ακόμα πέντε περιφέρειες της Ισπανίας στην κατάταξη. Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2021 καταγράφηκε στην αυτόνομη νησιωτική περιφέρεια Åland στη Φινλανδία και ήταν τα 82,8 έτη. Τα επόμενα υψηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν σε δύο ισπανικές περιφέρειες, ανάμεσά τους η Μαδρίτη. 

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα καταγράφεται κατά μέσο όρο στο Βόρειο Αιγαίο, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω περιοχή, οι γυναίκες έχουν προσδόκιμο 85,8 χρόνια ενώ οι άνδρες 80,5 χρόνια. Στην πρώτη πεντάδα ακολουθούν η Ηπειρος, η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. 

Στο τέλος της λίστας βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία όπου το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες βρίσκεται στα 82,1 έτη ενώ για τους άνδρες στα 76,4 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT