Iσπανία: Νομοσχέδιο αμνηστίας 400 ατόμων κατατίθεται στη Βουλή

Iσπανία: Νομοσχέδιο αμνηστίας 400 ατόμων κατατίθεται στη Βουλή

O Πέδρο Σάντσεθ έχει πλέον εξασφαλίσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο θα τον επαναφέρει στην εξουσία, χάρη στη στήριξη των επτά βουλευτών του σχηματισμού του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε όλη την Ισπανία με αφορμή τη σημερινή κατάθεση του νομοσχεδίου για τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές με αντάλλαγμα την υποστήριξη στον Πέδρο Σάντσεθ για μια ακόμη θητεία στην εξουσία.

Δεύτερος στις εκλογές, ο Πέδρο Σάντσεθ έχει πλέον εξασφαλίσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο θα τον επαναφέρει στην εξουσία, χάρη στη στήριξη των επτά βουλευτών του σχηματισμού του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, που ηγήθηκε της απόπειρας απόσχισης του 2017 και διέφυγε στο Βέλγιο για να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του, το κόμμα του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» (Junts per Catalunya) εξασφάλισε έναν νόμο που αμνηστεύει τους αυτονομιστές, οι οποίοι διώκονται από τη δικαιοσύνη κυρίως για τα γεγονότα του 2017, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων, και για το ζήτημα της «αναγνώρισης της Καταλονίας ως έθνους».

Η ισπανική Δεξιά, ένα μέρος του δικαστικού σώματος, αλλά και ορισμένοι μετριοπαθείς ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ, θεωρούν πως αυτό το μέτρο αμνήστευσης αντιβαίνει στις αρχές της εδαφικής ισότητας και ενότητας και του διαχωρισμού των εξουσιών.

Η αμνηστία αφορά σε περίπου 400 άτομα, 73 εκ των οποίων είναι αστυνομικοί και βρίσκονται σε δικαστικές εκκρεμότητες. Οπως αναφέρεται στο κείμενο: «Αμνηστία για πράξεις που έχουν κηρυχθεί ή χαρακτηρισθεί ως εγκλήματα ή ως συμπεριφορά που καθορίζει τη διοικητική ή λογιστική ευθύνη και που συνδέονται με τη διαβούλευση που διεξήχθη στην Καταλονία στις 9 Νοεμβρίου 2014 και το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 (και οι δύο πράξεις κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές με τις  αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου 31/2015, της 25ης Φεβρουαρίου και 114/2017, της 17ης Οκτωβρίου)». Η περίοδος της αμνηστίας ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2012, έτος κατά το οποίο άρχισαν να λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της διαδικασίας ανεξαρτησίας στην Καταλονία μέχρι και τη 13η Νοεμβρίου 2023.  

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή