Το Νεπάλ απαγορεύει το TikTok για λόγους «κοινωνικής αρμονίας»

Το Νεπάλ απαγορεύει το TikTok για λόγους «κοινωνικής αρμονίας»

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι στην πλατφόρμα έχει επικρατήσει περιεχόμενο που υποδαυλίζει το θρησκευτικό μίσος, τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το TikTok καθώς «η άρνηση της πλατφόρμας να περιορίσει το περιεχόμενο μίσους που διακινείται σε αυτήν, επηρεάζει την κοινωνική αρμονία». 

Το Νεπάλ αποτελεί μια χώρα με πληθυσμό 30 εκατομμυρίων και ως εκ τούτου δεν αναμένεται η απόφασή του να επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα της κινεζικής πλατφόρμας. Ωστόσο, η απαγόρευση από τη μικρή αυτή ασιατική χώρα έρχεται σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα κράτη επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς ή απαγορεύουν τελείως το TikTok, όπως έκανε η Ινδία το 2020

Αν και σε άλλες χώρες οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί εν μέσω ανησυχιών για τα δεδομένα των χρηστών, στην περίπτωση του Νεπάλ η απαγόρευση λαμβάνεται για να διατηρηθεί η «εσωτερική αρμονία».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι στην πλατφόρμα έχει επικρατήσει περιεχόμενο που υποδαυλίζει το θρησκευτικό μίσος, τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση ενώ έχει οδηγήσει και σε πραγματικές διαμάχες που οδήγησαν στην παρέμβαση της αστυνομίας. Στο επίκεντρο του περιεχομένου αυτού βρίσκεται η δημόσια διαμάχη ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους. 

«Η κοινωνική μας αρμονία, η οικογενειακή δομή και οι οικογενειακές σχέσεις διαταράσσονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το TikTok», δήλωσε η Ρέκα Σάρμα, υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας του Νεπάλ, μετά την έγκριση της απαγόρευσης από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok θα τεθεί άμεσα σε ισχύ», δήλωσε η Σάρμα αν και δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του μέτρου.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή