Παρίσι: Πορεία κατά του αντισημιτισμού

Παρίσι: Πορεία κατά του αντισημιτισμού

Χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους με απόντες Μακρόν και Μελανσόν, ενώ παραφωνία χαρακτηρίστηκε η παρουσία του κόμματος της Λεπέν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Περισσότεροι από 100.000 πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού κατά του αντισημιτισμού, την ώρα που τα περιστατικά αντισημιτικής βίας αυξάνονται σε όλη τη Γαλλία. Από την πορεία απουσίασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία της Ανυπότακτης Γαλλίας για την παρουσία στη διαδήλωση των ακροδεξιών Μαρίν Λεπέν και Ερίκ Ζεμούρ.

«Αποστολή μας είναι η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ο οποίος αντιβαίνει στις αξίες της δημοκρατίας μας. Στη Γαλλία συσπειρωνόμαστε γύρω από την κοινή μας ιστορία και το κοινό μας μέλλον», είπε ο συντηρητικός πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, συνδιοργανωτής της πορείας. Στην κεφαλή της βρέθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ο πατέρας της οποίας επέζησε στο Αουσβιτς, για να αυτοκτονήσει όταν η σημερινή πρωθυπουργός ήταν μόλις 11 ετών.

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της πορείας, με μικρής έντασης συγκρούσεις να σημειώνονται όταν μέλη αριστερών εβραϊκών οργανώσεων αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τη Μαρίν Λεπέν να προσεγγίσει τον χώρο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους αριστερούς Εβραίους ξυλοκόπησαν ομόθρησκοί τους, μέλη της απαγορευμένης ως τρομοκρατικής στις ΗΠΑ ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης Εβραϊκή Λίγκα Προστασίας (LDJ στη Γαλλία, JDL στις ΗΠΑ), οι οποίοι λειτούργησαν ως άτυπη υπηρεσία ασφαλείας της Λεπέν και του Ζεμούρ.

Στην πορεία συμμετείχαν δύο πρώην πρόεδροι της δημοκρατίας, οι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί και πολλές προσωπικότητες, όπως ο πρώην ποδοσφαιριστής Λιλιάν Τουράμ και ο συγγραφέας Μαρκ Λεβί. Μέλη των οικογενειών των 40 Γάλλων υπηκόων που σκοτώθηκαν στην αρχική επίθεση της Χαμάς συμμετείχαν κι αυτοί στη διαδήλωση.

Την ενόχληση του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η απόφαση του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν να εκπροσωπηθεί στην πορεία, με τους επικριτές του να κάνουν λόγο για καιροσκοπική προσπάθεια της Λεπέν να υποβαθμίσει το αντισημιτικό παρελθόν του κόμματός της. Μιλώντας πριν από την έναρξη της πορείας, η Λεπέν είπε ότι η εκδήλωση πρέπει να υπογραμμίσει «την αντίσταση κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού», για να περιγράψει τις αντιδράσεις στην παρουσία της ως «μικροπολιτικές έριδες» και να προσθέσει: «Βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που πρέπει».

Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, χαρακτήρισε την παρουσία του Εθνικού Συναγερμού στην πορεία «απρεπή». Ο ιδρυτής του κόμματος και πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί, έχει καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος, ενώ διατηρούσε στενές φιλίες με Γάλλους πρώην μέλη των Ες Ες.

Μιλώντας το Σάββατο, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, χαρακτήρισε την πορεία της Κυριακής «συνάντηση όσων υποστηρίζουν χωρίς αναστολές τη σφαγή αμάχων Παλαιστινίων στη Γάζα». Τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς πραγματοποίησαν πορεία υπέρ της Παλαιστίνης το Σάββατο.

Σοσιαλιστές και Πράσινοι βουλευτές που πορεύθηκαν την Κυριακή, κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου να μείνουν μακριά από τα μπλοκ της Λεπέν και του Ζεμούρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT