Σε επιφυλακή για έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία

Σε επιφυλακή για έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία

Προειδοποίηση και από Ιταλούς σεισμολόγους για το Φλεγκρέι, που εκτείνεται κάτω από τη Νάπολη και τις νήσους Ισχια και Κάπρι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ. Υφεση παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα η σεισμική δραστηριότητα στη νοτιοδυτική Ισλανδία, με τους σεισμολόγους να αναφέρουν ότι παρότι περισσότεροι από 500 σεισμοί είχαν καταγραφεί στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες μέχρι χθες το βράδυ, η έντασή τους βαίνει μειούμενη. Οι επιστήμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Φακραντασφιάλ.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν, όμως, ότι ο ποταμός μάγματος μήκους 15 χλμ. που ρέει κάτω από τη χερσόνησο είναι ακόμη ενεργός, απειλώντας την εκκενωθείσα πλέον κοινότητα Γκρίνταβικ. Η κωμόπολη των 3.400 κατοίκων βρίσκεται 17 χλμ. νότια του διεθνούς αεροδρομίου Κέφλαβικ, που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα της χώρας, με τις πτήσεις ωστόσο να εκτελούνται κανονικά.

Τον Απρίλιο του 2010 η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφαλαγιοκούλ και η εκτίναξη γιγάντιου νέφους ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα προκάλεσαν χάος στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αερομεταφορές για μία εβδομάδα, με περισσότερες από 100.000 πτήσεις να ακυρώνονται. Μέχρι στιγμής η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει οδηγήσει σε εκπομπή τέφρας.

Το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρεϊκιάνες παρέμενε αδρανές εδώ και 800 χρόνια, προτού αφυπνιστεί το 2021 με μικρής διάρκειας και έντασης έκρηξη. Η ισλανδική κυβέρνηση κήρυξε χθες τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο κίνδυνος έκρηξης είναι πολύ υψηλός. Το ηφαίστειο βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, την παγκοσμίως διάσημη «Γαλάζια λίμνη» με τα φημισμένα θερμά γαλανά νερά. Η πρόσβαση επισκεπτών στο αξιοθέατο έχει απαγορευθεί.

Μιλώντας στο BBC, ο σεισμολόγος Θορ Θόρντασον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, είπε ότι το μάγμα απέχει τώρα 800 μέτρα από την επιφάνεια και ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη μοιάζει να πλησιάζει. «Δυστυχώς, το πιθανότερο σημείο ηφαιστειακής έκρηξης είναι η κωμόπολη Γκρίνταβικ», είπε ο Θόρντασον. Στο μεταξύ, προειδοποίηση απευθύνουν Ιταλοί σεισμολόγοι για την πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου Φλεγκρέι. Το «υπερηφαίστειο», με κρατήρα 200 χλμ., εκτείνεται στο υπέδαφος κάτω από τη Νάπολη και τις νήσους Ισχια και Κάπρι. Το ηφαίστειο υπήρξε ενεργό πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με την ιταλική πολιτική προστασία, περισσότεροι από 500.000 πολίτες ζουν πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου Φλεγκρέι, ενώ 3 εκατ. Ναπολιτάνοι ζουν μόλις έξω από τα όρια της καλντέρας. Η τελευταία σημαντική έκρηξη του ηφαιστείου συνέβη το 1538, δημιουργώντας νέο υποθαλάσσιο όρος στον πυθμένα του κόλπου της Νάπολη.

Η σεισμική δραστηριότητα φέρεται να έχει ενισχυθεί μετά τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με το ιταλικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για σοβαρή πιθανότητα αφύπνισης του γιγάντιου ηφαιστείου μέσα στα επόμενα 30 περίπου χρόνια. Ο κρατήρας του απέχει 50 χλμ. από τον Βεζούβιο, ενώ ενδεχόμενη έκρηξη του Φλεγκρέι θα μπορούσε να αφυπνίσει και αυτό το ηφαίστειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή