Η Ινδονησία κάλεσε τις ΗΠΑ σε δράση για να σταματήσουν οι «φρικαλεότητες» στη Γάζα

Η Ινδονησία κάλεσε τις ΗΠΑ σε δράση για να σταματήσουν οι «φρικαλεότητες» στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να κάνει περισσότερα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να κάνει περισσότερα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Ινδονησία απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τις φρικαλεότητες στη Γάζα», δήλωσε ο Ουιντόντο μετά από συνομιλίες στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για την ανθρωπότητα», ανέφερε.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει στον Μπάιντεν «πολύ ισχυρό μήνυμα» από τη Σύνοδο Κορυφής Αράβων και μουσουλμάνων ηγετών το Σαββατοκύριακο, η οποία απηύθυνε κάλεσμα σε τερματισμό των μαχών, ενώ καταδίκασε το Ισραήλ.

Η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.

Μήνυμα από τον Μαχμούντ Αμπάς

Ο Ουιντόντο ανέφερε επίσης, πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι θα παραδώσει συγκεκριμένο μήνυμα στον Μπάιντεν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

Οι ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά. Αντιθέτως, πιέζουν για μεγαλύτερες ανθρωπιστικές παύσεις.

Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν εξοργιστεί λόγω της υποστήριξης του Μπάιντεν στο Ισραήλ, αφότου η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και πήρε περισσότερους από 200 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 11.000 κατοίκων της Γάζας.

«Ο πρόεδρος θα επιδιώξει να ζητήσει από την Ινδονησία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο και να μας βοηθήσει» στη Μέση Ανατολή, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει τι μπορεί να συνεπάγεται τέτοιος διευρυμένος ρόλος.

Ιορδανία: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα απέρριψε σχέδια του Ισραήλ να καταλάβει τμήματα της Γάζας ή να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας εντός της επικράτειας.

Δεν θα μπορεί να υπάρξει «στρατιωτική λύση ή λύση ασφαλείας» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, είπε, απευθυνόμενος σε αξιωματούχους της χώρας του, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Φέρεται να είπε ακόμα ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι η άρνηση του Ισραήλ να σεβαστεί τα «νόμιμα δικαιώματα» των Παλαιστινίων.

«Η λύση ξεκινά από εκεί και κάθε άλλος δρόμος είναι καταδικασμένος σε αποτυχία και περισσότερο σε έναν κύκλο βίας και καταστροφής», ανέφερε επίσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έχει «συνολική ευθύνη ασφαλείας» για τη Λωρίδα της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα», κατά τη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα. Η Ιορδανία φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό Παλαιστίνιων προσφύγων.

Πηγή: Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT