Γάζα: Οι ζωές 36 νεογνών κινδυνεύουν παρά την ισραηλινή προσφορά για θερμοκοιτίδες

Γάζα: Οι ζωές 36 νεογνών κινδυνεύουν παρά την ισραηλινή προσφορά για θερμοκοιτίδες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ζωές 36 νεογνών στο νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας κρέμονταν από μια κλωστή, σύμφωνα με το εκεί ιατρικό προσωπικό που είπε πως δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός μετακίνησής τους παρά μια προσπάθεια του Ισραήλ να παράσχει θερμοκοιτίδες για μια εκκένωση.

Τρία από τα 39, αρχικά, βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν ήδη πεθάνει αφότου το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας ξέμεινε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριες οι οποίες διατηρούσαν σε λειτουργία τις θερμοκοιτίδες.

Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό πλήρη ισραηλινό αποκλεισμό αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ισραηλινή χερσαία επίθεση που ακολούθησε έφερε τις μάχες στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Τα 36 νεογνά, που ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλό και ορισμένα μόλις 700 με 800 γραμμάρια, είναι τοποθετημένα τώρα το ένα δίπλα στο άλλο σε κανονικά κρεβάτια, εκτεθειμένα στις μολύνσεις και χωρίς οποιεσδήποτε μεμονωμένες προσαρμογές σε επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, όπως ανέφερε το προσωπικό.

«Ευτυχώς, είναι ακόμη 36, δεν χάσαμε κανένα στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο χειρουργός δρ Αχμεντ ελ Μοχατάλαλι. «Ομως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλοι… Διατρέχουμε ακόμη τον κίνδυνο να τα χάσουμε».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα πως συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στη Λωρίδα της Γάζας σε ένα βήμα ώστε να μπορέσει να γίνει η απομάκρυνση των νεογνών. Ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία στρατιώτη που ξεφορτώνει θερμοκοιτίδες από ένα βαν.

Ο στρατός ανήρτησε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τη Σάνι Σάσον, εκπρόσωπο του γραφείου συνδέσμου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας που ασχολείται με παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, να στέκεται μπροστά από θερμοκοιτίδες και να λέει πως έχει γίνει επίσημη προσφορά βοήθειας.

Ισραηλινός αξιωματούχος που έχει εμπλακεί στις προσπάθειες, μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, και δήλωσε πως τρεις διαθέσιμες θερμοκοιτίδες έχουν παραδοθεί από ισραηλινά νοσοκομεία.

Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός δείχνουν συμβατικές μεταφερόμενες θερμοκοιτίδες, δήλωσε ο Αρθουρ Εντελμαν, καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Λειτουργούν με μπαταρία, κάτι που επέτρεπε τη λειτουργία τους για ένα δίωρο. Εχουν επίσης την επιλογή να μπαίνουν στην πρίζα σε μια πηγή ενέργειας ασθενοφόρου», είπε.

«Δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός»

Ο στρατός δεν είπε τι βήματα θα κάνει προκειμένου να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των νεογνών εν μέσω σφοδρών αεροπορικών πληγμάτων και συνεχιζόμενων μαχών στην περιοχή του νοσοκομείου αλ Σίφα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δήλωσε πως δεν υπάρχει αντίρρηση για την απομάκρυνση των νεογνών, όμως είπε πως δεν υπάρχει μηχανισμός για να γίνει αυτό.

Πολλά νοσοκομεία της Γάζας, όπως το αλ Σίφα, σταμάτησαν επίσης να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων και προμηθειών ή είναι ήδη γεμάτα με ασθενείς και τραυματίες από τις μάχες.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT