Λευκός Οίκος: «Η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Εχουμε αποδείξεις»

Λευκός Οίκος: «Η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Αλ Σίφα – Εχουμε αποδείξεις»

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχουν σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο της Χαμάς, την οποία κατηγορεί για χρήση των ασθενών ως ασπίδων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας για να διευθύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και πιθανώς για να αποθηκεύει οπλισμό. 

«Εχουμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς και πιθανώς για την αποθήκευση όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους στο Air Force One. «Αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου».

O Kίρμπι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν αεροπορικές επιδρομές σε νοσοκομεία και δεν θέλουν να δουν «ανταλλαγή πυρών σε μέρος όπου αθώοι, αβοήθητοι, άρρωστοι άνθρωποι απλά προσπαθούν να λάβουν την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει».

Οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από διάφορες πήγες σύμφωνα με τον Κίρμπι ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβάθμισε το επίπεδο διαβάθμισης ορισμένων από τα δεδομένα την Τρίτη, ώστε να μπορέσει να μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τους δημοσιογράφους.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχουν σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο της Χαμάς, την οποία κατηγορεί για χρήση των ασθενών ως ασπίδων. Παράλληλα η Ιερουσαλήμ έχει καλέσει τους πολίτες να φύγουν και τους γιατρούς να στείλουν τους ασθενείς αλλού. Υποστηρίζει ότι προσπάθησε να απομακρύνει τα μωρά από την πτέρυγα νεογνών και ότι άφησε στην είσοδο του νοσοκομείου 300 λίτρα καυσίμων για τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης. Υποστηρίζει ακόμα πως η Χαμάς δεν επέτρεψε την παραλαβή τους.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από ένα νοσοκομείο για παιδιά στην πόλη της Γάζας, στο οποίο εισήλθαν οι δυνάμεις του το Σαββατοκύριακο, όπου απεικονίζονταν όπλα καθώς και υπόγεια δωμάτια όπου πιστεύει ότι οι μαχητές κρατούσαν ομήρους. 

Η Χαμάς αρνείται την παρουσία μαχητών στο νοσοκομείο και υποστηρίζει ότι 650 ασθενείς και 5.000-7.000 άλλοι άμαχοι είναι παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του, υπό συνεχή πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με την οργάνωση, 40 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων πρόωρων νεογνών των οποίων οι θερμοκοιτίδες βγήκαν εκτός λειτουργίας.

Ενας αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό δήλωσε ότι 25 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας λόγω της επίθεσης του Ισραήλ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, θαλάσσης και πλέον από τα άρματα μάχης στην ξηρά έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 11.000 ανθρώπων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Στις 7 Οκτωβρίου, η παλαιστινιακή παραστρατιωτική οργάνωση επιτέθηκε σε ισραηλινό έδαφος στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Πηγή: Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT