Εκστρατεία κατά των ψεύτικων κριτικών

Εκστρατεία κατά των ψεύτικων κριτικών

Η Amazon ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε πάνω από 200 εκατ. ψεύτικες κριτικές το 2022, ενώ η Google αποκάλυψε ότι αφαίρεσε τον περασμένο χρόνο από την εφαρμογή Maps 115 εκατ. κριτικές που παραβίαζαν τους κανόνες της

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει στηθεί γύρω από τις ψευδείς κριτικές σε ιστοσελίδες και πλατφόρμες, με ιδιώτες και επιχειρήσεις να πληρώνουν ειδήμονες του μάρκετινγκ προκειμένου να δημοσιεύουν ψεύτικες θετικές κριτικές σε Google Maps, Amazon, Yelp και άλλες πλατφόρμες, παραπλανώντας εκατομμύρια πελάτες κάθε μέρα. Οι ψεύτικες κριτικές χρονολογούνται από τις πρώτες ώρες του Ιντερνετ, παρότι είναι παράνομες και απαγορευμένες από κάθε πλατφόρμα.

Η βιομηχανία τους, όμως, συνεχίζει να ακμάζει. Για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι, όμως, η ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ πρότεινε μέτρα τα οποία προβλέπουν την τιμωρία επιχειρήσεων για την αγορά fake κριτικών. Τον Οκτώβριο, Amazon και Expedia, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν συμμαχία με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και μέσων για την καταπολέμηση της μάστιγας των ψεύτικων κριτικών. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πολιτείας, υπογραμμίζοντας ότι οι ψεύτικες κριτικές είναι «παράνομες και απαράδεκτες».

Ειδικοί προειδοποιούν, όμως, ότι το πρόβλημα των ψεύτικων κριτικών έχει τέτοια έκταση που έχει καταστεί πλέον άλυτο, επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή επιβίωσε και από προηγούμενες εκστρατείες εναντίον της. Το σύνολο σχεδόν των ψεύτικων κριτικών είναι θετικές και γράφονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις ή από εργαζομένους στον τομέα του μάρκετινγκ, οι υπηρεσίες των οποίων κοστίζουν λίγα δολάρια για κάθε δημοσίευση. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης απειλούν τώρα να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο με νέα γενιά πλαστών κριτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε πάνω από 200 εκατ. ψεύτικες κριτικές το 2022, ενώ η Google αποκάλυψε ότι αφαίρεσε τον περασμένο χρόνο από την εφαρμογή Maps 115 εκατ. κριτικές που παραβίαζαν τους κανόνες της, αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2021. Η οργάνωση Transparency Company, που δημιουργεί λογισμικό ικανό να αναλύει και να εντοπίζει ψεύτικες κριτικές, έχει καταγράψει 100.000 επιχειρήσεις με ψεύτικες κριτικές. «Επιλέξαμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ψεύτικες κριτικές στα Google Maps παρά στην Amazon. Ενα κακό μαχαίρι κουζίνας ή ένα φθηνό ζευγάρι ακουστικά Bluetooth δεν θα καταστρέψει μια οικογένεια. Η επιλογή κακού ιατρού, δικηγόρου ή εργολάβου εξαιτίας ψεύτικης κριτικής, όμως, μπορεί να σας καταστρέψει τη ζωή», λέει εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή