Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα για το κλίμα

Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα για το κλίμα

Ανεπαρκείς οι πρωτοβουλίες των κρατών, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ καλεί σε χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ανεπαρκή χαρακτηρίζει νέα μελέτη τα μέτρα που υιοθέτησαν εθνικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενόψει της συνόδου COP28 για το κλίμα σε δύο εβδομάδες στο Ντουμπάι. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα σχέδια των κρατών αυτών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 9% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Για να περιορισθεί, όμως, η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος της δεκαετίας, οι εκπομπές καυσαερίων πρέπει να μειωθούν κατά 45%.

«Ο πλανήτης απέτυχε να τιθασεύσει την κλιματική κρίση. Αυτό το μήνυμα στέλνει η έκθεση της σύμβασης πλαισίου του ΟΗΕ (UNFCCC) για την κλιματική αλλαγή, το πόρισμα της οποίας αποδεικνύει ότι ο κόσμος μας βρίσκεται σε λάθος δρόμο για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής της UNFCCC, λέει: «Οι κυβερνήσεις επέλεξαν πολύ μικρά βήματα για την αποφυγή της κλιματικής κρίσης. Η σημερινή έκθεση δείχνει ότι είναι αναγκαίο να κινηθούμε πιο φιλόδοξα και γρήγορα, προκειμένου να τηρήσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Δεν υπάρχει χρόνος για κωλυσιεργία».

Μηδενικές εκπομπές

Δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και τις στρατηγικές περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων, που δημοσιεύθηκε και αυτή χθες, έδειξε ότι οι εκπομπές μπορούν να είναι κατά 63% χαμηλότερες το 2050, σε σύγκριση με το 2019, εφόσον όλες οι στρατηγικές μακροπρόθεσμου ορίζοντα εφαρμοσθούν σήμερα. Σε τέτοιες μακροπρόθεσμες στρατηγικές έχουν δεσμευθεί 75 κράτη-μέλη της συμφωνίας του Παρισιού, που αντιπροσωπεύουν 87% του παγκόσμιου ΑΕΠ, 68% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου 77% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων το 2019. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι ο πλανήτης αρχίζει να στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές. Η έκθεση επισημαίνει, όμως, ότι πολλοί στόχοι μηδενικών εκπομπών παραμένουν ακόμη αβέβαιοι ή έχουν αναβληθεί, απειλώντας τον πλανήτη.

«Οι εκθέσεις συνοδεύθηκαν από τον πρώτο “έλεγχο προόδου” των κρατών σχετικά με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Ο έλεγχος έδειξε ότι η πρόοδος δεν είναι επαρκής. Παρουσιάζει, ωστόσο, ευρεία κλίμακα εργαλείων και λύσεων. Δισ. άνθρωποι περιμένουν με ανυπομονησία να δουν τις κυβερνήσεις τους να αρχίσουν να αξιοποιούν την εργαλειοθήκη αυτή», υπογραμμίζει ο Σάιμον Στιλ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, κ. Γκουτέρες, κάλεσε σε «σουπερνόβα κλιματικής φιλοδοξίας σε κάθε χώρα, πόλη και τομέα της οικονομίας», για να προσθέσει την ανάγκη προώθησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας και σταδιακής εγκατάλειψης της καύσης άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την πλευρά της, θα δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ντουμπάι σε «σημαντική» οικονομική συμβολή σε νέο διεθνές ταμείο για την αντιμετώπιση των καταστροφών που ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Το πρώτο ταμείο «απωλειών και καταστροφών» αναμένεται να θεσμοθετηθεί κατά τη διάρκεια της κλιματικής συνόδου, μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου, στο Ντουμπάι.

Η βόρεια Ιταλία θυμίζει Αιθιοπία

ΡΩΜΗ. Το κλίμα της Αιθιοπίας στο κέρας της Αφρικής μιμείται πλέον η βόρεια Ιταλία, με την ανομβρία να πλήττει την περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες. Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων αποκαλύπτει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί ακραία φαινόμενα. Σε περιοχές που υφίσταντο ακραία ξηρασία, οι πλημμύρες είναι τώρα πιο συχνές, ενώ περιοχές γνωστές για τις πλημμύρες τους έγιναν τώρα πιο ξηρές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν, όμως, περισσότερο τους φτωχότερους κατοίκους της Γης και τις κοινότητές τους, που παραμένουν απροετοίμαστες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο επικεφαλής της οργάνωσης WaterAid, Τιμ Ουέινραϊτ, λέει ότι η κλιματική κρίση είναι κρίση του πόσιμου νερού. «Από την ανομβρία στις πεδιάδες μέχρι και τις πλημμύρες σε καλλιεργημένες γαίες, κοινότητες σε Πακιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα και Αιθιοπία βιώνουν ακραίες μετατοπίσεις στον καιρό. Η Ουγκάντα υφίσταται ολοένα και πιο συχνές καταστροφικές πλημμύρες και στη Μοζαμβίκη, η ανομβρία συνδυάζεται με επικίνδυνες όσο και σύντομες καταιγίδες. Η οργάνωση καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της COP28 να δώσουν προτεραιότητα στο πόσιμο νερό και στις υγειονομικές συνθήκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ως μέρος των αναγκαίων επενδύσεων στους υδάτινους πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT