NATO: Η πρωθυπουργός της Εσθονίας θέλει τη θέση του Στόλτενμπεργκ

NATO: Η πρωθυπουργός της Εσθονίας θέλει τη θέση του Στόλτενμπεργκ

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ηγείται της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2014 και η θητεία του έχει ήδη πάρει παράταση άλλες τρεις φορές στο παρελθόν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kάγια Κάλας δήλωσε αργά την Τρίτη ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ μόλις ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποχωρήσει τον Οκτώβριο του 2024.

Μιλώντας σε συνέδριο του Politico στην Ουάσιγκτον, η Κάλας απάντησε θετικά όταν ρωτήθηκε αν ενδιαφέρεται για τη θέση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πολλές χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της επιλογής μίας γυναίκας για πρώτη φορά στη θέση του γενικού γραμματέα της συμμαχίας, ενώ άλλα μέλη επιθυμούν έναν υποψήφιο από την Ανατολική Ευρώπη που θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της περιοχής και τη σημασία του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ηγείται της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 2014 και η θητεία του έχει ήδη πάρει παράταση τρεις φορές στο παρελθόν.

Διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ επισήμαναν, πάντως, ότι η Κάλας ίσως θεωρείται «πολύ επιθετική» από ορισμένα μέλη της Συμμαχίας, άποψη που είχε εκφραστεί τον περασμένο Ιούνιο κατά την προσπάθεια να βρεθεί αντικαταστάτης του Στόλτενμπεργκ.

Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων από τα μεγαλύτερα μέλη της συμμαχίας, πιστεύουν ότι ο ρόλος του γενικού γραμματέα πρέπει να δοθεί σε έναν νυν ή πρώην πρόεδρο ή πρωθυπουργό, δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ αναζητούν έναν υποψήφιο που θα συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη, πιστεύοντας ότι ένας νυν ή πρώην αρχηγός κράτους έχει τις καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ομοφωνία.

Σημειώνεται ότι από πλευράς διαδικασίας τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο. Δεν υπάρχει επίσημη επιτροπή επιλογής. Οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται για τις κυβερνήσεις τους σε μυστικούς γύρους μέχρι να υπάρξει συναίνεση. Δεν υπάρχει επίσημη ψηφοφορία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της συμμαχίας ανακοινώνουν το νέο όνομα σε μια Σύνοδο Κορυφής.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή