Κολομβία: Στειρώνουν τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ

Κολομβία: Στειρώνουν τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους συνιστά απειλή για την τοπική χλωρίδα και πανίδα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κολομβία ξεκίνησε την Τρίτη τη στείρωση ιπποπόταμων που είχε φέρει παράνομα στη χώρα ο βαρόνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980.

Δύο αρσενικοί ιπποπόταμοι και ένας θηλυκός υποβλήθηκαν σε χειρουργική στείρωση, ανακοίνωσαν οι περιβαλλοντικές αρχές. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής προσπάθειας για τον έλεγχο του πληθυσμού των περισσότερων από 100 θηλαστικών που περιφέρονται ανεξέλεγκτα σε ορισμένα ποτάμια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη στείρωση 40 ιπποπόταμων ετησίως, τη μεταφορά ορισμένων από αυτούς σε άλλες χώρες και ενδεχομένως την ευθανασία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο βαρόνος των ναρκωτικών (που σκοτώθηκε το 1993 σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία) εγκατέστησε ένα μικρό κοπάδι ιπποπόταμων στη χασιέντα του. Με τα χρόνια, τα ζώα αναπαράχθηκαν και σήμερα υπολογίζεται ότι ζουν στην περιοχή περίπου 150 ιπποπόταμοι.

Το 2022 το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε τον ιπποπόταμο «χωροκατακτητικό είδος», ανοίγοντας τον δρόμο για το πιθανό κυνήγι των ζώων. Επιχείρησε επίσης να εφαρμόσει, ανεπιτυχώς, ένα πρόγραμμα στείρωσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους συνιστά απειλή για την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Τον Μάρτιο του 2023, ο κυβερνήτης της επαρχίας Αντιοκία ανακοίνωσε ένα σχέδιο με βάση το οποίο σχεδόν οι μισοί ιπποπόταμοι θα μεταφερθούν σε καταφύγια στο Μεξικό και την Ινδία – μια επιχείρηση που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από AFP, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή