Μόσχα: Οι Ουκρανοί έφτιαξαν προγεφύρωμα στην όχθη του Δνείπερου

Μόσχα: Οι Ουκρανοί έφτιαξαν προγεφύρωμα στην όχθη του Δνείπερου

«Εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους, θα μπορούσαν να ελπίζουν για μια προέλαση σε αυτή τη ζώνη της νότιας επικράτειας» σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία κατάφερε να δημιουργήσει προγεφύρωμα στην όχθη του Δνείπερου που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια επικράτεια, παραδέχθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, ο επικεφαλής των αρχών κατοχής που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα, διαβεβαιώνοντας πάντως πως ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων εναντίον των Ουκρανών.

Εάν ο ουκρανικός στρατός μπορέσει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές σε αυτόν τον τομέα, αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι η μεγάλη αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει από τον Ιούνιο σε άλλες περιοχές δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δυνάμεις που αντιστοιχούν σε «μιάμιση ταξιαρχία», βρίσκονται σε ένα τμήμα εδάφους από τη σιδηροδρομική γέφυρα μέχρι το (χωριό) Κρίνκι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης του κατεχόμενου τμήματος της περιφέρειας της Χερσώνας. Ο Σάλντο είναι ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος που παραδέχεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να διασχίσουν τον Δνείπερο σ’ αυτή τη ζώνη. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το θέμα και ο ρωσικός στρατός δεν έκανε καμία αναφορά στις καθημερινές ενημερώσεις του.

Μια ταξιαρχία, με βάση το «στρατιωτικό γλωσσάρι» που χρησιμοποιεί το ρωσικό πρακτορείο Tass, μπορεί να αποτελείται από πολλές δεκάδες έως και εκατοντάδες στρατιώτες.

Ο Σάλντο επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, προσθέτοντας ότι αναπτύχθηκαν στην περιοχή ρωσικές ενισχύσεις και οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούνται από το πυροβολικό. «Τώρα, αναπτύχθηκαν πρόσθετες δυνάμεις. Ο εχθρός έχει αποκλειστεί στο Κρίνκι, σε μια κόλαση πυρός: βόμβες, ρουκέτες, θερμοβαρικά βλήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πέφτουν επάνω του», πρόσθεσε στην ανάρτησή του. Οι Ουκρανοί υφίστανται «σημαντικές απώλειες» και «δεν έχουν καμία πιθανότητα» να επιτύχουν τον σκοπό τους αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με «το θάρρος των Ρώσων στρατιωτών».

Ρώσοι και Ουκρανοί μπλόγκερ, καθώς και ειδικοί που ανέλυσαν τις διαθέσιμες πληροφορίες, λένε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές θέσεις στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία διαρρέει ο ποταμός. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να περάσουν σταδιακά τον ποταμό με βάρκες. Για να μπορέσουν να διεισδύσουν βαθύτερα στα κατεχόμενα εδάφη, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει επίσης να μεταφέρει βαρύ οπλισμό σε αυτήν την αμμώδη, ελώδη ζώνη.

Εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους, θα μπορούσαν να ελπίζουν για μια προέλαση σε αυτή τη ζώνη της νότιας Ουκρανίας. Ο ποταμός Δνείπερος παίζει τον ρόλο του «συνόρου» αφότου ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από την πόλη της Χερσώνας, στη δεξιά όχθη, τον Νοέμβριο του 2022.

Το Κίεβο προσπαθεί να κρατήσει κρυφές τις επιχειρήσεις του όμως ο Αντρίι Γέρμακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πάτησαν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή