Γαλλία: Ενταλμα σύλληψης του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Γαλλία: Ενταλμα σύλληψης του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει επί του παρόντος δύο εντάλματα σύλληψης: ένα κατά του εν ενεργεία Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ένα κατά του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γάλλοι δικαστές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, τον αδελφό του Μάχερ αλ Ασαντ και δύο άλλους ανώτερους αξιωματούχους για τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων κατά αμάχων στη Συρία, δήλωσε δικαστική πηγή την Τετάρτη.

Τα εντάλματα σύλληψης, που αφορούν κατηγορίες για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, ακολουθούν ποινική έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα και την περιοχή της Ανατολικής Γούτα τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για το πρώτο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται για τον επικεφαλής του συριακού κράτους, οι δυνάμεις του οποίου απάντησαν στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το 2011 με βίαιη καταστολή η οποία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Η Συρία αρνείται τη χρήση χημικών όπλων, αλλά μια κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων διαπίστωσε ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σαρίν τουλάχιστον σε μια επίθεση τον Απρίλιο του 2017.

Τα εντάλματα σύλληψης για εν ενεργεία αρχηγούς κρατών είναι σπάνια, επειδή γενικά θεωρείται ότι απολαμβάνουν ασυλία. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο προβλέπει εξαιρέσεις, όταν υπάρχουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει επί του παρόντος δύο εντάλματα σύλληψης κατά αρχηγών κρατών: ένα κατά του εν ενεργεία Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ένα κατά του πρώην προέδρου του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο Ασαντ απομονώθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία από τις περισσότερες χώρες της περιοχής και τον υπόλοιπο κόσμο, με λίγα ταξίδια στη Ρωσία και το Ιράν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2011. Η επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι σηματοδότησε το πρώτο βήμα για αποκατάσταση των σχέσεων με τον μουσουλμανικό κόσμο. Εκτοτε τον καλωσόρισε ξανά ο Αραβικός Σύνδεσμος και ταξίδεψε μέχρι την Κίνα.

Πηγή:Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή