«Τουλάχιστον 30.000 οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες»

«Τουλάχιστον 30.000 οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες»

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στα πεδία των μαχών, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών ερευνητών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο σχεδόν 25.000 στρατιωτών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, εκτιμώντας πως οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ξεπερνούν συνολικά τις 30.000.

Το Κίεβο δεν δίνει στη δημοσιότητα τις απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, θεωρώντας πως η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων θα έβλαπτε τον αγώνα του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times τον Αύγουστο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως σχεδόν 70.000 ήταν οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες.

Ο ιστορικός Γιαροσλάβ Τιντσένκο και ο εθελοντής Ερμάν Σαποβαλένκο αναφέρουν στο ουκρανικό περιοδικό Tyzhden ότι έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές ο θάνατος τουλάχιστον 24.500 Oυκρανών στρατιωτών. Επισημαίνουν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι μεγαλύτερος, αφού πολλοί εκ των 15.000 αγνοουμένων είναι πιθανότατα νεκροί.

«Προφανώς, τα ονόματα των 24.500 νεκρών στρατιωτών δεν είναι ο πραγματικός απολογισμός, αλλά κατά την εκτίμησή μας ο αριθμός αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% των απωλειών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων‘, έγραψαν, εκτιμώντας πως περισσότεροι από 30.000 Oυκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Κατ’ αναλογία 1:3, οι συγγραφείς υπολογίζουν πως σχεδόν 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στα πεδία των μαχών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται το ΑΠΕ υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον συγκεκριμένο απολογισμό. Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters πως δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή