Σύμφωνο φιλίας Σολτς – Μελόνι για το μεταναστευτικό

Σύμφωνο φιλίας Σολτς – Μελόνι για το μεταναστευτικό

Υπό την πίεση της προσφυγικής κρίσης, οι δύο ηγέτες αφήνουν κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές τους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία και Ιταλία φαίνεται πως επιθυμούν να διευρύνουν τις σχέσεις τους και να συνεργαστούν στενά σε μια προσπάθεια για από κοινού αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Eνωση.

Παρά τη διαφορετική πολιτική αντίληψή τους, ο Σολτς σοσιαλδημοκράτης, και η Μελόνι ακροδεξιά, φαίνεται πως ετοιμάζονται να υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα σύμφωνο φιλίας. Oπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπα σχετιζόμενα με την υπόθεση, τα οποία ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα, οι δυο τους αναμένεται να συναντηθούν στο Βερολίνο στις 22 Νοεμβρίου για την επικύρωση της νέας διμερούς συμφωνίας συνεργασίας. Εκεί ο Σολτς θα υποδεχθεί τη Μελόνι συνοδευόμενος από μια ομάδα υπουργών «πρώτης γραμμής» και θα ακολουθήσει σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Το αναμενόμενο σύμφωνο φιλίας υπογραμμίζει την επιθυμία της πρώτης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να επιδιώξουν πρακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και εντονότερο, φτάνοντας πλέον να μην απασχολεί μόνο τα κράτη-σύνορα της Ε.Ε.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στη Γρανάδα, η Μελόνι είχε ασκήσει κριτική στη Γερμανία καταγγέλλοντας πως γερμανικές ΜΚΟ σώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο και έπειτα τους πηγαίνουν σε ιταλικά λιμάνια. Ο Σολτς αντέκρουσε τότε την κατηγορία λέγοντας πως η Γερμανία κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να δέχεται μετανάστες κι ας μη συνορεύει με κάποια μη ευρωπαϊκή χώρα.

Η μεταναστευτική κρίση ασκεί πίεση και στους ηγέτες, έστω και με διαφορετικό τρόπο στην κάθε περίπτωση. Από τη μια η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό ρεύμα, με περισσότερους από 127.000 πρόσφυγες να έχουν φτάσει στις ακτές της με μικρές, συχνά μη αξιόπλοες βάρκες το πρώτο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους. Η διαχείριση όλων αυτών των ανθρώπων έχει καταστεί μείζον πολιτικό ζήτημα στη χώρα, με τη Μελόνι να έχει αναζητήσει βοήθεια και από την Τυνησία, καθώς η προώθησή τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθίσταται συχνά δύσκολη υπόθεση.

Από την άλλη, ακόμη και σε βόρειες χώρες, όπως η Γερμανία, το πρόβλημα έχει πάψει να είναι απλώς θεωρητικό. Οι αφίξεις στη Γερμανία έχουν επίσης αυξηθεί για τα δεδομένα της χώρας, γεγονός πως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD να ανεβάζει τα ποσοστά του ξεπερνώντας συχνά το κόμμα του καγκελαρίου και θέτοντάς του πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που φτάνουν μέσω της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σπανίως επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτές. Ο ίδιος ο Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει στο παρελθόν πως το 80% των μεταναστών που φτάνουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία δεν αιτήθηκε άσυλο στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου αφίχθησαν αρχικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT