Τρίτη θητεία με ερωτήματα για Σάντσεθ

Τρίτη θητεία με ερωτήματα για Σάντσεθ

Επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες έγινε πρωθυπουργός, καθώς κατάφερε να πείσει τους Καταλανούς για κυβέρνηση συνεργασίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες πως ήρθε σε συμφωνία με το αποσχιστικό καταλανικό κόμμα «Μαζί για την Καταλωνία» (Junts) και, με τη συνεργασία κι άλλων μικρών τοπικών κομμάτων, σχηματίζει πλέον κυβέρνηση συνασπισμού.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 24ης Ιουλίου, τα δύο κόμματα έφτασαν να «δώσουν τα χέρια» και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 179 «ναι» στη χθεσινή ψηφοφορία της ολομέλειας του Κοινοβουλίου των συνολικά 350 εδρών.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι τερμάτισε δεύτερος στις εκλογές, ανανέωσε τη θητεία του για άλλη μία τετραετία εκτός απροόπτου και ευχαρίστησε στον επινίκιο λόγο του όσες και όσους τον στήριξαν μιλώντας και στις τέσσερις γλώσσες της χώρας (γαλικιανά, βάσκικα, καταλανικά και καστιλιάνικα). Υποσχέθηκε επιπλέον να «βάλει φράγμα στα αντιδραστικά κινήματα ανά την Ευρώπη». Εκτός από το Junts στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν επτά ακόμη κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και Βάσκων αυτονομιστών, ενώ κατά του συνασπισμού ψήφισαν μόνο τα κόμματα της Δεξιάς και της Ακρας δεξιάς.

Η συμφωνία δεν ήταν εύκολη. Προκειμένου να δεχθούν να συνεργαστούν, οι βουλευτές του Junts απαίτησαν να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αμνηστίας για τους συμμετέχοντες στο αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλωνίας το 2017, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλες Πουτζντεμόν, πρώην προέδρου της Καταλωνίας και «ενορχηστρωτή» του δημοψηφίσματος, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.

Τρίτη θητεία με ερωτήματα για Σάντσεθ-1
Χειροκρότημα ικανοποίησης και από τον Πέδρο Σάντσεθ για τα 179 «ναι» στη χθεσινή ψηφοφορία της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης κέρδισε τη συμμαχία κομμάτων με την αμνηστία σε αυτονομιστές. [REUTERS/Susana Vera]

Ο Σάντσεθ τελικά πείστηκε και παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το εν λόγω νομοσχέδιο στο ισπανικό Κοινοβούλιο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Δεξιά εντός και εκτός Ισπανίας. Ο ίδιος δήλωσε πως η αμνηστία θα «βοηθήσει την Ισπανία να αλλάξει σελίδα και να ξεκολλήσει από το παρελθόν». Μέσω του σχεδίου για την αμνηστία αναμένεται να ωφεληθούν 309 πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για ποινικά αδικήματα καθώς και 73 αστυνομικοί που κατηγορούνται για χρήση βίας τις ημέρες πριν και μετά το δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), δήλωσε πως «θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, προστατεύοντας την ελευθερία όλων των Ισπανών μπροστά σε αυτή την τεράστια επίθεση εναντίον των νόμων», ενώ πρόσθεσε πως «η ιστορία δεν θα δώσει στον Σάντσεθ καμία αμνηστία». Ο αρχηγός του ακροδεξιού Vox αποκάλεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας «πραξικόπημα» και τον Σάντσεθ «αυταρχικό δεσπότη» καλώντας το ΡΡ να συνεργαστεί μαζί του στον πόλεμο εναντίον των «εχθρών της χώρας».

Το πολιτικό μέλλον του συνασπισμού φάνηκε, ωστόσο, «με το καλημέρα» πως θα είναι δύσκολο. Η εκπρόσωπος του Junts, Μίριαμ Νογουέρας, προειδοποίησε τον Σάντσεθ πως η υποστήριξη του κόμματός της προς την κυβέρνηση μειοψηφίας γίνεται υπό αυστηρούς όρους, οι οποίοι εάν δεν εκπληρωθούν δεν θα διστάσει να την αποσύρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή