Σταϊνμάιερ προς Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Σταϊνμάιερ προς Ερντογάν: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική παράτασης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε απόψε τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

O Σταϊνμάιερ «κατέστησε εμφατικά σαφή τη θέση της Γερμανίας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με το γραφείο του. Η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέρστιν Γκάμελιν έγραψε στην ηλεκτρονική υπηρεσία X ότι ο Σταϊνμάιερ «υπογράμμισε ότι η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ ήταν τρομοκρατική και η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση». Τόνισε επίσης «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Ο Ερντογάν και ο Σταϊνμάιερ τόνισαν από κοινού ότι μπορεί να υπάρξει ένα «διαρκές ειρηνικό μέλλον στην περιοχή στον δρόμο προς μια λύση δύο κρατών», ανέφερε η προεδρία. 

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε επικρίνει πρόσφατα όλο και πιο έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτήρισε τη χώρα «τρομοκρατικό κράτος». Ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει επίσης κατηγορίες για φασισμό κατά του Ισραήλ, τις οποίες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς (SPD) απέρριψε ως «παράλογες».

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική παράτασης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., αλλά και το αίτημα της Αγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σήμερα σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Με πληροφορίες από Die Welt, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT