Ντέιβιντ Κάμερον: Περιουσία με κινεζικό χρήμα

Ντέιβιντ Κάμερον: Περιουσία με κινεζικό χρήμα

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας φαίνεται πως έχει χτίσει μια καλή και προσοδοφόρo σχέση με την Κίνα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας φαίνεται πως έχει χτίσει μια καλή και προσοδοφόρo σχέση με την Κίνα. Οπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Κάμερον προσπάθησε στο παρελθόν να στήσει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Ηνωμένου Βασιλείου και Κίνας». Στην προσπάθειά του αυτή επισκέφθηκε την ασιατική χώρα το 2017 και το 2018, και ήρθε σε επαφή με την Κρατική Εταιρεία Επενδύσεων της Κίνας (CIC), φιλοδοξώντας να την πείσει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην πρωτοβουλία. Αν και ο Κάμερον δεν βρισκόταν την περίοδο εκείνη στο αξίωμα, παραβίασε τον νόμο που απαγορεύει σε πρώην πρωθυπουργούς να εμπλακούν σε δραστηριότητες λόμπινγκ έως και δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία.

Το κοινό ταμείο δεν ευοδώθηκε, καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώθηκαν αργότερα. Το ποσό που έδωσε το κινεζικό κράτος δεν έγινε ποτέ γνωστό, μια και υποστηρίχθηκε ότι στο εγχείρημα συμμετείχαν και ανεξάρτητοι επενδυτές. Από τη μεριά του, ο Κάμερον διαβεβαιώνει πως γρήγορα σταμάτησε να ασχολείται με το ταμείο. Αν και ως απλός πολίτης δεν έχει κάποια υποχρέωση να δηλώνει δημόσια τα έσοδά του, η νομική οντόντητα «Γραφείο του Ντέιβιντ Κάμερον», δήλωσε κέρδη 836.168 λιρών για το έτος 2019.

Η θερμή υποδοχή που έλαβε η υπουργοποίησή του από τη νομενκλατούρα του ΚΚΚ σε συνδυασμό με τις επαινετικές τοποθετήσεις του υπέρ κινεζικών επιχειρήσεων και κρατικών πρωτοβουλιών στο πρόσφατο παρελθόν κάνουν πολλούς να κοιτούν με καχυποψία τα κίνητρα και τους σκοπούς της δράσης του Κάμερον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή