Ντέιβιντ Κάμερον: Περιουσία με κινεζικό χρήμα

Ντέιβιντ Κάμερον: Περιουσία με κινεζικό χρήμα

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας φαίνεται πως έχει χτίσει μια καλή και προσοδοφόρo σχέση με την Κίνα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας φαίνεται πως έχει χτίσει μια καλή και προσοδοφόρo σχέση με την Κίνα. Οπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Κάμερον προσπάθησε στο παρελθόν να στήσει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο με την επωνυμία «Ταμείο Ηνωμένου Βασιλείου και Κίνας». Στην προσπάθειά του αυτή επισκέφθηκε την ασιατική χώρα το 2017 και το 2018, και ήρθε σε επαφή με την Κρατική Εταιρεία Επενδύσεων της Κίνας (CIC), φιλοδοξώντας να την πείσει να επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην πρωτοβουλία. Αν και ο Κάμερον δεν βρισκόταν την περίοδο εκείνη στο αξίωμα, παραβίασε τον νόμο που απαγορεύει σε πρώην πρωθυπουργούς να εμπλακούν σε δραστηριότητες λόμπινγκ έως και δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία.

Το κοινό ταµείο δεν ευοδώθηκε, καθώς οι σχέσεις µε το Πεκίνο επιδεινώθηκαν αργότερα. Το ποσό που έδωσε το κινεζικό κράτος δεν έγινε ποτέ γνωστό, µια και υποστηρίχθηκε ότι στο εγχείρηµα συµµετείχαν και ανεξάρτητοι επενδυτές. Από τη µεριά του, ο Κάµερον διαβεβαιώνει πως γρήγορα σταµάτησε να ασχολείται µε το ταµείο. Αν και ως απλός πολίτης δεν έχει κάποια υποχρέωση να δηλώνει δηµόσια τα έσοδά του, η νοµική οντόντητα «Γραφείο του Ντέιβιντ Κάµερον», δήλωσε κέρδη 836.168 λιρών για το έτος 2019.

Η θερµή υποδοχή που έλαβε η υπουργοποίησή του από τη νοµενκλατούρα του ΚΚΚ σε συνδυασµό µε τις επαινετικές τοποθετήσεις του υπέρ κινεζικών επιχειρήσεων και κρατικών πρωτοβουλιών στο πρόσφατο παρελθόν κάνουν πολλούς να κοιτούν µε καχυποψία τα κίνητρα και τους σκοπούς της δράσης του Κάµερον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωµατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή