Η Αφρική θέλει να αποζημιωθεί από την Ευρώπη για το δουλεμπόριο

Η Αφρική θέλει να αποζημιωθεί από την Ευρώπη για το δουλεμπόριο

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και κράτη της Καραϊβικής

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κράτη της Αφρικής και της Καραϊβικής θέλουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την εποχή της δουλείας η οποία εφαρμόστηκε κατά την αποικιοκρατία ευρωπαϊκών κρατών.

Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Γκάνα έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «ενιαίο μέτωπο» ώστε να υπάρξει αίτημα αποζημιώσεων σε ευρωπαϊκά κράτη για «ιστορικά μαζικά εγκλήματα» που διέπραξαν. 

Η σύμπραξη μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης (55 χώρες) και της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) (20 χώρες) θα έχει ως στόχο να εντείνει την πίεση σε πρώην δουλοκτητικά κράτη. Οι αντιπρόσωποι ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου με έδρα την Αφρική, που στόχο θα έχει την επιτάχυνση της εν λόγω εκστρατείας.

Στο τέλος της διάσκεψης, το προσχέδιο κειμένου που κυκλοφόρησε δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα πρέπει να έχουν οι αποζημιώσεις, αλλά τόνισε ότι η Αφρικανική Ένωση θα διερευνήσει τις «δικαστικές επιλογές» και θα συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για να αξιολογήσει «κατά πόσον η δουλεία σε βάρος Αφρικανών συνιστούσαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη στιγμή που διαπράχθηκαν». Η τελική έκδοση του εγγράφου, αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο.

«Ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος αξίζει μια επίσημη συγγνώμη από τα ευρωπαϊκά κράτη που ενεπλάκησαν στο δουλεμπόριο. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το υπερατλαντικό δουλεμπόριο και τις συνέπειές του. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για ένα θέμα που ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει και δεν μπορεί πλέον να αγνοεί», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γκάνας ανοίγοντας τη διάσκεψη. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή