Αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων η πρόεδρος της Κομισιόν

Αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων η πρόεδρος της Κομισιόν

«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, στο Κάιρο.

«Συζήτησα με τον πρόεδρο αλ Σίσι την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ευχαρίστησα την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην παροχή και τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστινίους», σημείωσε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων η πρόεδρος της Κομισιόν-1
The Egyptian Presidency via REUTERS

«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση στο Κάιρο, η πρόεδρος της Κομισιόν μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Αλ Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Γάζα.

Από εκεί, βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα όπου χαιρέτισε τις νέες «αιγυπτιακές προσπάθειες» για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο του Αλ Αρίς συγκεντρώνεται εδώ και εβδομάδες η διεθνής βοήθεια που πρέπει να διοχετευθεί στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού συνοριακού περάσματος που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Στο Αλ Αρίς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, που φτάνει πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ και προστίθεται στη βοήθεια των 260 εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν τα κράτη – μέλη της Ενωσης».

«Συμφωνούμε όλοι ότι ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στη Γάζα πρέπει να αυξηθεί και αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πρόταση της Κύπρου για την εγκαθίδρυση θαλάσσιου διαδρόμου», είπε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται για την ενίσχυση της «στρατηγικής σύμπραξης» με την Αίγυπτο.

Το 2022, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης της, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν πρωτόκολλο – συμφωνία για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Το Κάιρο έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια στον τομέα του φυσικού αερίου και επιδιώκει να γίνει μεγάλος εξαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT