Ο Σούνακ έλεγε «αφήστε τους ανθρώπους να πεθάνουν» – Η μαρτυρία και το ημερολόγιο

Ο Σούνακ έλεγε «αφήστε τους ανθρώπους να πεθάνουν» – Η μαρτυρία και το ημερολόγιο

Τι αναφέρεται στο ημερολόγιο του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνηση Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ φέρεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού να δήλωσε σε κλειστή συνάντηση ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «απλώς θα πρέπει να αφήσει τους ανθρώπους να πεθάνουν» αντί να επιβάλλει δεύτερο lockdown. 

Η δήλωση αυτή, η οποία γνωστοποιήθηκε στην επιτροπή που μελετά τη διαχείριση της πανδημίας, προκύπτει από σημείωση που είχε κάνει στο ημερολόγιό του στις 25 Οκτωβρίου του 2020, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς. Ο Σούνακ ήταν τότε υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Βάλανς έγραψε στο ημερολόγιο του ότι ο πιο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς είχε πει τα εξής για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη συνάντηση: «Ο Ρίσι [Σούνακ] πιστεύει απλά [ότι πρέπει] να αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν και ότι αυτό είναι εντάξει. Όλα αυτά μοιάζουν με πλήρη έλλειψη ηγεσίας».

Εκπρόσωπος του Σουνάκ, σχολιάζοντας την αποκάλυψη, τόνισε ότι αναμένονται όλα τα στοιχεία της έρευνας για εκείνη την περίοδο, και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός «δεν θα απαντά αποσπασματικά στον καθένα». 

Η εν λόγω έρευνα εξετάζει την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι στη χώρα. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2026.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή