«Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν»: Τι είναι η tatzpitaniyot που κατηγορεί τις ισραηλινές Αρχές για ολιγωρία

«Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν»: Τι είναι η tatzpitaniyot που κατηγορεί τις ισραηλινές Αρχές για ολιγωρία

Γνωστή ως «τα μάτια του στρατού», η δύναμη tatzpitaniyot εποπτεύει μέσω καμερών και αισθητήρων τα σύνορα με τη Γάζα. Τώρα, οι γυναίκες της καταγγέλλουν το Ισραήλ πως αψήφησε τις προειδοποιήσεις τους περί «ασυνήθιστης δραστηριότητας» μήνες πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνόησαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας τις προειδοποιήσεις γυναικών συνοριοφυλάκων πως κάτι προετοιμαζόταν στη Γάζα, λίγο πριν από τη φονική εισβολή της 7ης Οκτωβρίου; 

Οι κατηγορίες είναι καταιγιστικές, σύμφωνα με το Politico, και ενισχύουν τις φωνές που κάνουν λόγο για γνώση και ολιγωρία των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τής (κυρίως γυναικείας) δύναμης επιτήρησης των συνόρων, γνωστής και ως tatzpitaniyot (παρατηρητές στα εβραϊκά), οι ανώτεροί τους αψήφησαν τις προειδοποιήσεις τους περί ασυνήθιστης δραστηριότητας εντός Γάζας.

Η tatzpitaniyot

Γνωστή ως «τα μάτια του στρατού», η δύναμη tatzpitaniyot χρησιμοποιεί κάμερες ασφαλείες και αισθητήρες σε μια ζώνη ευθύνης 15-30 χιλιομέτρων. Στα καθήκοντά της περιλαμβάνεται και η ευθύνη να αναφέρουν τα μέλη της την παραμικρή αλλαγή δραστηριότητας ή ρουτίνας, έστω κι αν αυτή έχει να κάνει ακόμη και με αγρότες. 

Οι προειδοποιήσεις των γυναικών αυτών συνοριοφυλάκων έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολλών μηνών και κάθε άλλο παρά συμφωνούσαν με τη διαδεδομένη πεποίθηση πως η Χαμάς δεν αποτελούσε κίνδυνο.

«Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν»: Τι είναι η tatzpitaniyot που κατηγορεί τις ισραηλινές Αρχές για ολιγωρία-1
Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς εντός της Γάζας. – Φωτ. αρχείου: ΑΡ

Μεταξύ άλλων, στις αναφορές τους έκαναν λόγο για εκπαίδευση των Παλαιστινίων με εκρηκτικά ή γυμνάσια-προσομοιώσεις επιθέσεων. 

Σύμφωνα με αυτές, κυρίως άνδρες ανώτατοι διοικητές αποκήρυσσαν τις ανησυχίες τους, επιμένοντας πως η Χαμάς δεν επιδίωκε ούτε σχεδίαζε πόλεμο και προτρέποντάς τες ακόμη να σταματήσουν να… κινδυνολογούν.

Οι κατηγορίες τους, πέραν του ότι θεωρείται πως φέρουν το στίγμα του σεξισμού, αποτυπώνουν μια αίσθηση εφησυχασμού και αλαζονίας του πρωθυπουργού Νετανιάχου και των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στη Χαμάς, την οποία θεωρούσαν πως δεν είχαν λόγο να φοβούνται. 

Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου, δε, υποστηρίζουν ότι ενίσχυε ενεργά και συστηματικά τη Χαμάς στη Γάζα, με την υποστήριξη του Κατάρ, σε ένα τολμηρό παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε» που έφερε τους μουσουλμάνους απέναντι από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη. 

Μαρτυρίες πρώτης γραμμής 

Η tatzpitaniyot, ιδίως στη βάση Ναχάλ Οζ, ένα από τα πολλά κιμπούτς που δέχτηκαν επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, ανέφεραν ασυνήθιστες ενδείξεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Η δραστηριότητα δεν ήταν απλώς ήσσονος σημασίας, αλλά περιελάμβανε πτήσεις drones από τη Χαμάς αρκετές φορές κάθε ημέρα, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επίθεσης. 

«Ενάμιση μήνα πριν από τον πόλεμο, είδαμε ότι σε ένα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Χαμάς είχαν φτιάξει ένα ακριβές, ίδιας κλίμακας μοντέλο παρατηρητηρίου, όπως αυτό που λειτουργούμε εμείς. Αρχισαν να εκπαιδεύονται εκεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν τον σκοπευτή [πολυβόλου]», εξηγεί μία από τις στρατιωτίνες, που για λόγους ασφαλείας συστήνεται ως «Ιλάνα». 

«Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν»: Τι είναι η tatzpitaniyot που κατηγορεί τις ισραηλινές Αρχές για ολιγωρία-2

Στρατιωτίνα φρουρεί το Νετίβ Χασαρά, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου – Φωτ.: REUTERS/Amir Cohen

«Τους τελευταίους δύο μήνες, άρχισαν να πετούν drones κάθε μέρα, συχνά και πολλές φορές την ημέρα, ακριβώς στο σύνορο, περίπου τριακόσια μέτρα από τον συνοριακό φράχτη, και κάποιες φορές ακόμη πιο κοντά», προσθέτει. 

Αλλες στρατιωτίνες ανέφεραν πως οι ένοπλοι της Χαμάς έκαναν πρόβες επιθέσεων σε τεθωρακισμένα, με τη χρήση ενός αντιγράφου Merkava Mark 4 ή έσκαβαν τρύπες και έβαζαν εκρηκτικά κατά μήκος των συνόρων. 

Η Μάγια Ντεσιάτνικ, tatzpitaniyot η ίδια, είχε προειδοποιήσει επίσης για ανησυχητική δράση τους μήνες πριν από την επίθεση. Εκείνη ήταν η μία από τις δύο παρατηρήτριες σε βάρδια στις 7 Οκτωβρίου που επέζησε της φρικτής επίθεσης. 

«Είναι εξοργιστικό. Είδαμε τι συνέβαινε, το αναφέραμε και τελικά ήμασταν εμείς που δολοφονηθήκαμε» λέει, αναφερόμενη στις 20 συναδέλφισσές της που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα στο παρατηρητήριο της Ναχάλ Οζ.

«Αγνοήθηκαν γιατί πήγαν κόντρα στο επίσημο αφήγημα»

Ενας από τους λόγους που οι tatzpitaniyot αγνοήθηκαν ήταν πως «δεν ταίριαζαν με το αφήγημα πως η Χαμάς είχε απομακρυνθεί από τις επαναστατικές ρίζες της, είχε γίνει πιο μετριοπαθής, θεσμική και ρεαλιστική» εξηγεί ο Μάικλ Μιλστάιν, επικεφαλής του Τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων στην Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας του Ισραήλ.

Ο Μιλστάιν αποδίδει στον Νετανιάχου όχι μόνο εσφαλμένη εκτίμηση της Χαμάς, αλλά το ότι επέτρεψε στο Κατάρ να διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια στη Γάζα, πολλά από τα οποία πιθανώς δαπανήθηκαν στη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης. 

«Οι προειδοποιήσεις μας για τη Χαμάς αγνοήθηκαν»: Τι είναι η tatzpitaniyot που κατηγορεί τις ισραηλινές Αρχές για ολιγωρία-3
Ισραηλινό τανκ στα σύνορα με τη Γάζα, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραηλινών και Παλαιστινίων – Φωτ.: REUTERS/Alexander Ermochenko.

Σημειώνεται πως ήταν ο Νετανιάχου που το 2019, σε συνέδριο του κόμματός του, Λικούντ, είχε πει απροκάλυπτα πως «όποιος θέλει να αποτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς». 

«Αλλά δεν ήταν μόνο ο Μπίμπι», λέει ο Μιλστάιν. «Ανώτεροι πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένων του Ναφτάλι Μπένετ, του Μπένι Γκαντζ και του Γιαΐρ Λαπίντ, επένδυσαν στην ιδέα, η οποία προωθήθηκε επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Η Σαμπάκ (σ.σ. ή Σιν Μπετ, υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ) ήταν επιφυλακτική αρχικά, αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε», ανέφερε ο ίδιος στο Politico. 

«Το αφήγημα αυτό παγιώθηκε στα ανώτερα κλιμάκια της ισραηλινής πολιτικής και υιοθετήθηκε από κορυφαίους στρατιωτικούς και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Οι κυβερνώντες αποσκοπούσαν στη διαχείριση της Χαμάς και οι προειδοποιήσεις δεν ταίριαζαν στο αφήγημα αυτό. Αλλά όλα αυτά αποδείχτηκαν ευσεβείς πόθοι», επισημαίνει. 

Ευθύνες 

Το μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία αποτροπής της μεγαλύτερης αυτής και πλέον αιματηρής επίθεσης από την απαρχή του ισραηλινού κράτους μοιράστηκαν πολλές πλευρές, από τον ισραηλινό στρατό και τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών έως τον επικεφαλής της Σιν Μπετ και τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. 

Σε αντίθεση με αυτούς, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. Αντ’ αυτού, επέμεινε ότι δική του ευθύνη είναι να διεκπεραιώσει επιτυχώς τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

«Τα τελευταία 15 χρόνια, το Ισραήλ έκανε το παν για να υποβαθμίσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να ενισχύσει τη Χαμάς. Η Γάζα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης γιατί δεν είχε ούτε πόρους ούτε χρήματα, και η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείτο να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς. Ο Μπίμπι τους έσωσε. Ο Μπίμπι έκανε συμφωνία με το Κατάρ και άρχισαν να διακινούν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στη Γάζα», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, χαρακτηρίζοντας συλλογική αποτυχία την ευθύνη της επίθεσης, αλλά αποδίδοντας το «φλερτ» με τη Χαμάς εξ ολοκλήρου στον Νετανιάχου. 

«Ολοι πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να φλερτάρουμε με τη Χαμάς, ότι θα συμπεριφερόταν σύμφωνα με τις δικές μας προσδοκίες. Και η βόμβα έσκασε στα χέρια μας», καταλήγει. 

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή