Σύνοδος BRICS: Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία»

Σύνοδος BRICS: Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία»

Η Σύνοδος των BRICS πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και για «γενοκτονία» στη Γάζα.

Οι δηλώσεις έγιναν σε ομιλία του προέδρου της Νότιας Αφρικής κατά τις εργασίες της έκτακτης διαδικτυακής συνόδου της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που συνεκλήθη με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.

«Η συλλογική τιμωρία Παλαιστίνιων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η εσκεμμένη άρνηση παροχής φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων και νερού στους κατοίκους της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία», τόνισε ο Ραμαφόζα. 

«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης», τόνισε, παραθέτοντας έναν κατάλογο αυτών των προτεινόμενων ενεργειών.

Εκτός από μια «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ζήτησε την ανάπτυξη μιας ταχείας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Η Νότια Αφρική προεδρεύει της έκτακτης διαδικτυακής Συνόδου της ομάδας χωρών BRICS, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο, μετά την οποία οι ηγέτες «αναμένεται να υιοθετήσουν ένα κοινό ανακοινωθέν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT